V Třešti na Jihlavsku mohli lidé ochutnat 44 druhů medů

25.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třešť (Jihlavsko) 25. listopadu (ČTK) - V Třešti na Jihlavsku dnes mohli lidé ochutnat 44 druhů medů. Se svojí letošní produkcí se včelaři z Vysočiny i z jiných koutů země pochlubili v kulturním domě, kde se sešli na odborném semináři. Návštěvníci s větší chutí sahali po tmavých medovicových medech, kterých letos včelaři na Vysočině vytočili více než obvykle.

"Pro Vysočinu to byl medovicový rok," přiblížil ČTK třešťský včelař Lubomír Boček. Produkce tmavého medu závisí především na množství mšic - tento hmyz produkuje medovici, kterou pak včely sbírají - i na stálém počasí.

Boček podotkl, že lidé většinou dávají přednost tmavému medu, kterému říkají lesní, protože na rozdíl od květových medů tolik nekrystalizuje a dá se dobře roztírat. Světlé květové medy proto bývají levnější. Včelaři z nich ale umí vyrobit pastované medy, které zůstávají vláčné. V Třešti jich mohli lidé ochutnat devět.

Kilogram medu přímo od včelařů na Jihlavsku stojí mezi 60 až 90 korunami. "Med od včelaře je kvalitní a levnější, ale jeho nevýhodou je, že není na pultech," míní Boček. Podle údajů ČTK se v obchodech ceny za kilogram pohybují mezi 100 až 120 korunami. Boček uvedl, že v supermarketech lidé většinou koupí méně kvalitní medy z ciziny.

Včelařů na Vysočině stejně jako v celé zemi ubývá, převažují mezi nimi důchodci. Podle včelařů odbyt medu vázne a náklady spojené s chovem stoupají. Boček patří mezi mladší včelaře; o 20 včelstev se stará 16 let. "U nás v rodině se včelaří asi 60 let," uvedl.

V Česku bylo loni něco přes 50.000 včelařů. Chovaných včelstev je asi 525.000. Produkce medu by letos měla být nadprůměrná - kolem 8000 tun. Na Vysočině chovatel většinou mívá jen sedm až deset včelstev. V chladnějším regionu s dlouhou zimou dávají včely méně medu než v teplejších oblastech. V nížinách se objevují chovatelé i s více než 150 včelstvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK