Prima: Poblíž Temelína mají stát dvě sluneční elektrárny

25.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. listopadu (ČTK) - Poblíž jaderné elektrárny Temelín mají v budoucnu stát dvě sluneční elektrárny. Podle informací televize Prima už na obě existuje dokumentace. Investoři nyní čekají na vyřízení grantů, bez kterých se neobejdou. Náklady na jednu stavbu představují 30 milionů korun. Podle televize by výstavba mohla začít příští rok.

Sluneční elektrárna v Čížové na Písecku má být unikátní svým provedením. Zařízení bude složené ze tří solárních panelů na otočných podstavcích. Jaký je plánovaný výkon, však televize neuvedla. Návratnost investice pro obec je podle ní 20 let.

Česko ve výrobě energie ze slunečního záření výrazně zaostává za sousedním Německem a dalšími zeměmi západní Evropy. Výkon všech slunečních elektráren v tuzemsku se pohybuje okolo jednoho megawattu. V Německu to bylo již před dvěma lety bezmála 800 megawattů. Na světě využívá sluneční energii nejvíce Japonsko a kromě Německa také USA.

Novou sluneční elektrárnu s maximálním plánovaným výkonem 61 kilowattů otevřeli před měsícem v Hrádku nad Nisou. Další provozuje například Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně či vysoké školy v Ostravě, Praze, Liberci a Plzni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK