První výsledky švýcarského referenda zatím těsné

26.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 26. listopadu (ČTK) - Podle prvních zpráv bude mít švýcarské referendum o pomoci jedné miliardy švýcarských franků (17,6 miliardy Kč) deseti novým členům EU včetně ČR těsné výsledky. Dva románské kantony hlasovaly pro a dva německé byly proti, uvedla dnes švýcarská televize. Země má celkem 26 kantonů a polokantonů.

Pro poskytnutí financí byly kantony Ženeva a Vaud. V Ženevě se kladně vyjádřilo 60 procent hlasujících a ve Vaudu 61 procent. Německy mluvící polokanton Nidwalden ohlásil 56 procent záporných hlasů a kanton Glarus 64 procent. Těsné výsledky ukazovaly i poslední průzkumy veřejného mínění před dnešním referendem, napsala agentura AFP.

Švýcarsko v únoru podepsalo s EU ujednání, podle kterého tuto částku poskytne na oplátku za přístup k trhu rozšířené EU a za účast na unijních programech a aktivitách. Česko by na základě této dohody mělo získat 110 milionů švýcarských franků (dvě miliardy Kč).

Švýcarská vláda i většina politických stran občanům schválení zákona doporučuje. Podle jednoho z posledních průzkumů podporuje zákon 49 procent respondentů, zatímco 14 procent ještě není rozhodnuto. Podle politologa Laurenta Götschela by odmítnutí zákona přimělo EU k přijetí opatření nevýhodných pro Švýcarsko. Peníze mají jít přednostně na reformy veřejné správy, ochranu životního prostředí, budování infrastruktury, podporu soukromého sektoru a na rozvoj lidských zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK