Domácích zabijaček se v Česku dělá stále méně

26.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Dvorek, kde visí čuník měnící se po dobře mířené ráně pod rukama zručného řezníka v zabijačkové pochoutky - to je v Česku výjev stále řidší. Domácích zabijaček podle statistických údajů výrazně ubývá. Zatímco v roce 1989 byly sečteny na 144.000 tun prasat v živé hmotnosti, loni to bylo podle odhadů již jen 50.000 tun a letos se předpokládá pokles na 30.000 tun. To je asi 190.000 prasat. Pro srovnání celková spotřeba vepřového by letos měla činit asi 590.000 tun živé hmotnosti.

Odborníci se shodují, že mizí tradice zabijaček. "Generace, která na to byla zvyklá, pomalu odchází," řekl ČTK předseda Českého svazu zpracovatelů masa Jaromír Kloud. V jeho rodině byl prý například se zabijačkami konec, když se tomu přestali věnovat babička s dědou. Lidé mají méně času, navíc nabídka v obchodech je veliká a řetězce se předhánějí ve slevách, podotýká Kloud. Svůj vliv má podle odborníků i to, že je dnes již méně zvykem naplňovat masem mrazáky, když jde v obchodech stále koupit čerstvé.

"Člověk, který doma prase chová, to nepočítá na ekonomiku, ale že chce mít svoje domácí maso a vědět, čím ho krmil," soudí předseda svazu zpracovatelů. Při započtení všech nákladů podle něj dnes takové maso může vyjít dráž než v obchodě.

Nejvíce zabijaček se prý dělá v jižních a západních Čechách, na Vysočině a na jižní Moravě, kde je největší tradice domácích chovů. Hlavní období je přes zimu. Zabijačky se dělají zhruba od listopadu do března - do Velikonoc, což vychází z historické tradice.

Podle veterinárního zákona lze pro spotřebu v domácnosti chovatele doma porazit například prase, veškerou drůbež, ale i holuby, králíky nebo nutrie. Skot včetně telat, koně, osli a jelenovití z farmářského chovu, ale i pštrosi musí jít na jatka, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Doma lze porazit také ovce a kozy, ale jen mladé. Tato zvířata starší 18 měsíců musí být podle předpisů vyšetřena na transmisivní encefalopatii, což znamená nutnost porážky na jatkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK