ČEZ měsíčně od elektřiny odstřihne zhruba 6000 domácností

26.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Energetická skupina ČEZ měsíčně kvůli neplacení přeruší dodávky proudu asi 6000 domácností. Problémy s neplatiči se ale již neprohlubují a firma hledá cesty, jak počet dlužníků snížit. ČEZ nedávno při své expanzi získal i maloodběratele v Bulharsku a Rumunsku, kde je podle mluvčího společnosti Ladislava Kříže situace podstatně horší.

"Přibližně tři čtvrtiny domácností v tuzemsku po přerušení dodávky opět připojíme, ostatním, kteří ani po odpojení nezaplatí, ukončíme smlouvu demontáží elektroměru," sdělil ČTK Kříž. Zákazníci z řad maloodběratelů firmě aktuálně dluží stovky milionů korun a jde o desetitisíce případů.

ČEZ má v tuzemsku asi 3,4 milionu zákazníků, v Bulharsku pak 1,9 milionu a v Rumunsku 1,3 milionu odběratelů. "V těchto zemích je platební morálka u určitých skupin obyvatel řádově horší než v Česku," uvedl. Firma přistupuje k dlužníkům odlišně podle toho, zda neplatí opakovaně, či jde o první opomenutí po delší době. "Toto se snažíme řešit individuálně přímo se zákazníkem, pokud to jde, protože lze předpokládat, že jde o chybu než o vědomé nezaplacení," řekl Kříž.

Problémy s neplatiči se distributoři energií snaží řešit různě. Například Pražské plynárenské již došla trpělivost, a těm, kteří svůj dluh neuhradí do konce listopadu, hrozí v prosinci reálná hrozba přerušení dodávek. "Tito dlužníci již v minulosti obdrželi upomínku a byli důrazně upozorněni na krajní možnost přerušení dodávky plynu," uvedla mluvčí firmy Dagmar Hartmanová. Pražské plynárenské lidé dluží desítky milionů korun.

Naopak největší tuzemský dodavatel plynu, společnost RWE Transgas, postupuje vůči zákazníkům mírněji. "Problematiku dlužníků řešíme průběžně standardním postupem s dvěma upomínkami. Některé naše společnosti v průběhu letošního října dlužníkům nabídly jednorázové plošné upuštění od sankčních nároků pod podmínkou úhrady celkového dluhu nebo sjednání splátkového kalendáře v nabídnuté lhůtě," informoval mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský. Počet dlužníků včetně jejich celkového dluhu odmítl komentovat. Podle něj je vlastní odpojení neplatiče vždy až krajním řešením, po vyčerpání všech předchozích možností, včetně možného řešení úhrady dluhu pomocí splátkového kalendáře.

Podle energetického zákona má obchodník právo přerušit dodávky při neoprávněném odběru. Tím je rovněž odběr při opakovaném nedodržení smluveného způsobu platby za odebranou energii včetně záloh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK