Švýcaři schválili téměř 18 miliard Kč pro nové země EU včetně ČR

26.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 26. listopadu (ČTK) - Švýcaři podle konečných výsledků referenda schválili, že země poskytne miliardu švýcarských franků (17,6 miliardy Kč) deseti novým členům Evropské unie včetně Česka. České republice má připadnout asi desetina z celkové sumy. Pro se vyjádřilo 53,2 procenta hlasujících, uvedla tisková agentura AFP.

Švýcarsko podle únorové dohody s EU tuto částku poskytne na oplátku za přístup k trhu rozšířené EU a za účast na unijních programech a aktivitách. Česko by podle této dohody mělo získat 110 milionů švýcarských franků (dvě miliardy Kč). Švýcarská vláda i většina politických stran občanům schválení zákona doporučovala; průzkumy veřejného mínění ale ukazovaly těsný výsledek.

Peníze mají jít přednostně na reformy veřejné správy, ochranu životního prostředí, budování infrastruktury, podporu soukromého sektoru a na rozvoj lidských zdrojů. Na konkrétních projektech se má dohodnout švýcarská strana s jednotlivými státy. Největší díl z miliardy švýcarských franků mají získat Polsko (489 milionů), Maďarsko (131 milionů), ČR (110 milionů) a Litva (téměř 71 milionů). Slovensku má připadnout 67 milionů franků.

Pokud by referendum o miliardě franků pro nové členy EU rozhodlo záporně, podle Bernu by to zhoršilo vztahy mezi Švýcarskem a unií. Země s EU ještě vyjednává například o obchodu s elektřinou či o výzkumu.

Švýcarsko bývá označováno za nejbližšího souseda EU, a to i proto, že je třetím největším obchodním partnerem unie po USA a Číně. Přibližně 800.000 občanů EU žije a pracuje ve Švýcarsku. Za privilegovaný přístup na trh rozšířené EU platí obdobně jako Švýcarsko i Norsko, Island a Lichtenštejnsko finanční injekcí ve prospěch desítky nováčků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK