Kapsch: Poslední bránu pro mýtné postavíme v úterý

26.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Poslední bránu první fáze výstavby systému pro elektronický výběr mýtného postaví společnost Kapsch v úterý, a to na 27. kilometru silnice R1. Sdělil to David Šimoník ze spolupracující agentury. U dálnic a silnic tak bude stát celkem 167 bran. Další čtyři z původně plánovaného počtu 171 vzniknou podle Šimoníka s největší pravděpodobností do konce roku; důvody, proč nebyly postaveny, jsou u tří z nich legislativní, jedna brána byla poškozena nárazem kamionu a musí být zkontrolována a opravena.

"Od počátku prosince bude podle původního plánu zahájen pilotní provoz, kdy budou vozidla, vybavená palubními jednotkami, jezdit po dálnicích, provoz bude monitorován a vyhodnocován, avšak mýtné jim nebude účtováno," uvedl generální ředitel Kapsch Telematic Services Karel Feix. V pilotním provozu bude do systému napojena přibližně polovina mýtných bran, které plně postačí k ověření a prokázaní funkčnosti mýtného systému, dodal.

V pátek zveřejnilo ministerstvo dopravy první dodatek smlouvy o mýtném. Z něj mimo jiné vyplývá, že stát ponese plnou zodpovědnost za náhradní řešení mýtného systému v případech, kdy se společnosti Kapsch nepodaří sehnat všechna povolení k mýtným branám od státní správy a samosprávy. Nyní je přitom jisté, že systém opravdu bude fungovat v provizoriu, neboť se nepodaří vybudovat datové a elektrické přípojky ke všem branám. Asi 150 bran ze 167 tak budou pohánět naftové agregáty.

Dodatek uzavřelo ministerstvo dopravy s Kapschem proto, aby se urychlila výstavba systému. Ta měla původně trvat 12 měsíců, tendrem o mýto se však zabýval antimonopolní úřad a výstavba začala až o tři měsíce později. Urychlení výstavby Kapsch podmínil uzavřením dodatku, na druhou stranu mu zanikly jakékoliv nároky na prodloužení lhůt dokončení systému.

Kapsch se podle Šimoníka podivuje nad tím, že se v médiích objevily i ty části dodatku, které nebyly oficiálně zveřejněny a podle společnosti podléhají ochraně know-how a obchodního tajemství. "Informace, která se objevila v tisku, že části mýtného systému nebudou převedeny na stát, je nesprávná," zdůraznil například.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK