Vicenová dnes jmenuje čtyři nové členy dozorčí rady Lesů ČR

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Ministryně zemědělství Milena Vicenová dnes jmenuje čtyři nové členy devítičlenné dozorčí rady státního podniku Lesy ČR. V radě nově zasedne asistent náměstka pro lesní a vodní hospodářství ministerstva zemědělství Roman Schindler, poradce Vicenové Jiří Jiránek, vedoucí oddělení monitoringu zemědělské politiky MZe Milan Kováč a Jan Smutný z poradenské firmy Warren Partners.

"Dnes budou rozeslány jmenovací dekrety," uvedla mluvčí MZe Táňa Králová. Radu opustí poslanci Karel Kratochvíle (ČSSD), Pavel Kováčik (KSČM), Jiří Papež (ODS) a Jiří John z MZe.

Králová již dříve uvedla, že podle provedeného auditu ministerstvo jako zakladatel Lesů ČR nedostatečně využívá možnosti kontroly, které mu dává dozorčí rada. Cílem personálních změn podle ní je, aby obsazení orgánu bylo méně politické a zasedlo v něm více právníků či ekonomů.

V dozorčí radě jsou tři zástupci zaměstnanců podniku. V současnosti to jsou Ladislav Tomášek, Jaromír Kříha a Viktor Blaščák. Zbývajících šest členů orgánu jmenuje ministr zemědělství. Z nich po nynější obměně zůstávají Libor Lukáš (hejtman Zlínského kraje) a Luděk Šišák (lesnický odborník).

"Pokud paní ministryně usoudí, že je třeba v dozorčí radě udělat personální změny, je to její plné právo a kompetence a budeme to respektovat," řekl již dříve generální ředitel LČR František Koníček.

Státní podnik Lesy ČR spravuje zhruba polovinu lesů v zemi. Loni firma vytvořila při tržbách 6,2 miliardy korun zisk 418 milionů korun. LČR letos v říjnu vyhlásily tendry na práce v lesích pro příští rok. Reagovaly tak na nedávné rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, že musí práce zadávat na základě zákona o zadávání veřejných zakázek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK