ČSÚ: Revize výpočtu cenového indexu asi míru inflace mírně sníží

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Nadcházející revize výpočtu indexu spotřebitelských cen by se mohla projevit mírným snížením meziroční míry inflace. Řekl to agentuře Reuters ředitel odboru cenové statistiky u Českého statistického úřadu Jiří Mrázek. Úřad začne počítat inflaci podle revidované metodiky od ledna a údaje za prosinec pro porovnání vydá podle starého i nového indexu.

ČSÚ za nový základ pro kalkulaci indexu vezme rok 2005. Zároveň upraví váhy některých cenových skupin tak, aby spotřební koš lépe odrážel měnící se modely spotřeby.

Mrázek předpokládá, že revidovaná prosincová čísla by mohla být poněkud nižší než údaje podle dosavadní kalkulace. "Očekával bych pokles mezi nulou a 0,5 procentního bodu," řekl. Dodal, že data získaná dosavadními výpočty se revidovat nebudou.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v říjnu prudce zpomalilo na 1,3 procenta ze zářijových 2,7 procenta, především kvůli poklesu cen zemního plynu, pohonných hmot a potravin. Analytici však čekají v příštích měsících zpětný růst inflace, která by se tak již v lednu mohla přiblížit třem procentům, tedy cílové úrovni České národní banky.

Na počátku příštího roku má vzrůst řada regulovaných cen a někteří ekonomové se obávají, že přechod na revidovaný index by mohl tento nárůst ještě umocnit. To by zvýšilo pravděpodobnost dalšího zvyšování úrokových sazeb centrální banky.

Podle harmonizované metodiky Evropské unie, kterou používá Eurostat, klesla česká meziroční inflace v říjnu na 0,8 procenta ze zářijových 2,2 procenta. Byla tedy plnou polovinu procentního bodu pod údajem zjištěným národní metodikou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK