Klaus jmenuje členem bankovní rady ČNB Mojmíra Hampla

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Prezident Václav Klaus se rozhodl jmenovat novým členem bankovní rady České národní banky Mojmíra Hampla, který v poslední době pracoval v České konsolidační agentuře. Hrad o tom dnes informoval na svých internetových stránkách. Již v pátek se Klaus rozhodl jmenovat členem bankovní rady Vladimíra Tomšíka.

K 1. prosinci končí mandát členům bankovní rady Janu Fraitovi a Michaele Erbenové a jmenování nových členů bankovní rady má v pravomoci prezident. Nové členy bankovní rady prezident jmenuje 28. listopadu v 11 hodin na Pražském hradě.

"Hampl má manažerské zkušenosti, což je důležité, neboť funkce není jen o měnové politice, ale i o řízení lidí a strategii banky. I Tomšík je výborná volba. Je to rovnocenná náhrada za Jana Fraita," komentoval rozhodnutí prezidenta analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Podle něj lze očekávat kontinuitu v procesu rozhodování ČNB. "Ani jeden z nich se nezaměří jednostranně jen na podporu ekonomického růstu anebo na nízkou inflaci. Hampl méně publikoval než Tomšík a z tohoto pohledu je tedy méně čitelný," dodal Michl.

Tomšíkovo jmenování je překvapením, v případě Hampla se o jeho jmenování spekulovalo již dříve. Mezi kandidáty na člena bankovní rady se objevovali i bývalý poslanec ODS Martin Kocourek, odvolaný náměstek ministra financí Eduard Janota, ekonomický analytik skupiny PPF Pavel Kohout, ekonom Komerční banky Kamil Janáček nebo současný kancléř prezidenta Jiří Weigl.

Ve svém bývalém působišti, České konsolidační agentuře, Hampl vedl ostrý spor s exministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Ten ho také odvolal a zdůvodnil to jeho odpovědností za vyvedení půl miliardy korun z Galilea Real. Sám Hampl to však přikládá svému odmítavému přístupu k Sobotkou navrhovaným řešením sporů s ČSOB.

Hampl v letech 2004 až 2006 pracoval jako člen představenstva České konsolidační agentury. V letech 2002 až 2004 působil v České spořitelně jako senior analytik a koordinátor ekonomických analýz finanční skupiny Erste. V letech 2002 až 2003 byl členem týmu externích poradců ministra financí pro reformu veřejných rozpočtů. V letech 1998-2002 pracoval jako analytik, později jako senior analytik v ČNB. V roce 1998 působil také jako zvláštní poradce ministra bez portfeje Vladimíra Mlynáře.

Tomšík pracoval jako odborný asistent na Vysoké škole ekonomické v Praze. V únoru 2000 nastoupil jako analytik do týmu makroekonomických analýz hlavního ekonoma Komerční banky. Od září 2000 pracoval jako hlavní ekonom finanční a poradenské skupiny Newton Holding a v letech 2004 až 2006 byl současně vedoucím Ústavu ekonomie na Newton College. Od září 2005 do současnosti pracuje na pozici zástupce vedoucího týmu analyzujícího pravidla multilaterálních dohod o obchodu a investicích ve Světovém obchodním institutu.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. Bankovní rada je sedmičlenná, jejími současnými členy jsou guvernér ČNB Zdeněk Tůma, viceguvernér Luděk Niedermayer, viceguvernér Miroslav Singer, Michaela Erbenová, Jan Frait, Robert Holman a Pavel Řežábek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK