Odbory: V ČR bují zaměstnávání pracovníků přes agentury

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - V Česku v poslední době výrazně roste počet pracovníků zaměstnaných prostřednictvím agentur, což podle odborářů znamená nebezpečí pro ekonomiku. Z agenturních zaměstnanců se v mnoha případech stávají nevolníci bez pracovních práv, kteří dumpingovými cenami práce ohrožují i řádné pracovníky. ČTK to řekl předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula. Pracovní agentury tato obvinění odmítají. V ČR pracují desítky tisíc agenturních zaměstnanců.

Agenturní pracovníci jsou podle Středuly zneužíváni kvůli jejich svízelné sociální situaci. Jsou prý také postihováni za to, že poukazují na nepravosti, které se jim dějí. "Dochází rovněž k obcházení zákonů, včetně nedodržování zákonných ustanovení, týkajících se agentur práce," uvedl Středula. Z tohoto vývoje plyne snižování životní úrovně kmenových zaměstnanců, dodal.

"Případy porušování práv zaměstnanců jsou známy, ale není to privilegium agenturních zaměstnanců. Dochází k tomu stejnou měrou i u běžných zaměstnanců," reagovala vedoucí týmu takzvaných pracovních ombudsmanů Gabriela Rathouzská. "V žádném případě nelze říci, že agenturní zaměstnanci jsou zneužíváni jako nevolníci bez pracovních práv. Je to vždy otázka morálky a profesionality zaměstnavatele," doplnila Petra Rosselová z pracovní agentury Trenkwalder Kappa People (TKP).

S názorem odborářů nesouhlasí ani analytici. "Je to totální nepochopení fungování trhu práce. Nemůžeme donekonečna stůj co stůj chránit každé pracovní místo, žijeme již v jedenadvacátém století," řekl ČTK analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Krátkodobé úvazky přes agenturu jsou podle něj jednou z cest, jak dále snížit nezaměstnanost. Firma tak prý může operativně najmout anebo propustit zaměstnance podle odbytu a zakázek.

TKP založila kvůli špatné pověsti agenturního zaměstnávání službu pracovního ombudsmana. Ta zahrnuje bezplatné poradenství agenturním zaměstnancům. "Nicméně po spuštění této služby nás začali oslovovat i zaměstnanci v běžném zaměstnaneckém poměru a paradoxně se ukázalo, že tito jsou nejčastějšími tazateli," podotkla Rathouzská.

Zaměstnanci TKP mají podle Rosselové zajištěny srovnatelné mzdové a pracovní podmínky jako kmenoví zaměstnanci, takže nijak neohrožují jiné zaměstnance nižší mzdou. Navíc i přes značnou nezaměstnanost je podle ní v ČR stále nedostatek pracovní síly. "Nám se dosud nedaří plně vykrývat požadavky našich klientů, co se týče počtu pracovníků," poznamenala.

Agenturních zaměstnanců je v Česku podle odhadů několik desítek tisíc, většina z nich je ze Slovenska. Podle zjištění statistického úřadu je jen v kovoprůmyslu celkem 23.000 agenturních zaměstnanců. Tento počet se dynamicky zvyšuje a jsou firmy, kde je podíl agenturních zaměstnanců přes 50 procent, upozornil Středula.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK