Ford si hodlá půjčit 18 miliard dolarů na restrukturalizaci

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. listopadu (ČTK) - Americká automobilka Ford Motor si hodlá vypůjčit 18 miliard dolarů (385 miliard Kč) na financování svých restrukturalizačních opatření. Oznámila to dnes firma, která se nyní snaží dosáhnout obratu v hospodaření ztrátových severoamerických aktivit.

"Zvolili si svou finanční strategii a rozhodli se, že se raději zadluží, než aby prodávali majetek," prohlásil generální ředitel výzkumné firmy CreditSights Glenn Reynolds. "Potvrzuje to, že před sebou nevidí nic než problémy, protože s předstihem nabírají dluhy," dodal.

Automobilka již v říjnu uvedla, že uvažuje o nových úvěrech, aby si zajistila dostatek hotovosti k financování plánovaného uzavření 16 továren a propuštění až 45.000 zaměstnanců, připomíná agentura Reuters.

Americké automobilky nyní zápasí s konkurencí z Japonska a Jižní Koreje i se stoupajícími náklady na suroviny, zdravotní péči a penze. Drahý benzin navíc způsobil pokles poptávky po sportovně užitkových automobilech, které byly v USA dlouhou dobu důležitým zdrojem zisku.

Firma Ford vykázala za třetí čtvrtletí ztrátu 5,25 miliardy dolarů. Automobilka v září uvedla, že její severoamerická divize se vrátí k celoročnímu zisku nejdříve v roce 2009. To je o rok později, než původně předpokládala. Podnik také v dohledné době nehodlá vyplácet žádné dividendy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK