MPO: ČR by měla dvě mld. Kč dostat od Švýcarska během pěti let

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Česká republika by měla od Švýcarska dostat zhruba 110 milionů švýcarských franků (dvě miliardy korun) během následujících pěti let. Peníze budou určeny na regionální rozvoj, zdravotní péči, životní prostředí a kulturu. Řekl to Petr Adrián z ministerstva průmyslu a obchodu. O vyplacení miliardy švýcarských franků deseti nových členským státům EU rozhodli obyvatelé Švýcarska ve víkendovém referendu. Švýcarsko podle únorové dohody s unií tuto částku poskytne na oplátku za přístup k trhu rozšířené EU a za účast na unijních programech a aktivitách.

"ČR by na základě výsledků dlouhých a složitých jednání měla získat v příštích pěti letech od Švýcarska celkem 109,78 milionu švýcarských franků," uvedl Adrián. Dodal, že podle předběžné dohody s představiteli švýcarské agentury Swiss Development Agency (SDA) by zhruba 50 procent finanční pomoci mělo být poskytováno prostřednictvím SDA a druhou polovinu vyplatí švýcarské ministerstvo hospodářství.

Peníze, které bude mít na starost SDA, budou podle Adriána směřovat zejména do českých regionů. "Pomoc by měla být poskytována prostřednictvím fondů zaměřených na vzájemně dohodnuté oblasti, jako je například životní prostředí, neziskové organizace či rozvoj měst a obcí," podotkl Adrián. O využití druhé poloviny peněz nyní budou české úřady jednat se Švýcarskem.

Největší díl z miliardy švýcarských franků mají získat Polsko (489 milionů), Maďarsko (131 milionů), ČR (110 milionů) a Litva (téměř 71 milionů). Slovensku má připadnout 67 milionů franků. Pokud by referendum o miliardě franků pro nové členy EU rozhodlo záporně, podle Bernu by to zhoršilo vztahy mezi Švýcarskem a unií. Země s EU ještě vyjednává například o obchodu s elektřinou či o výzkumu.

Švýcarsko bývá označováno za nejbližšího souseda EU, a to i proto, že je třetím největším obchodním partnerem unie po USA a Číně. Přibližně 800.000 občanů EU žije a pracuje ve Švýcarsku. Za privilegovaný přístup na trh rozšířené EU platí obdobně jako Švýcarsko i Norsko, Island a Lichtenštejnsko finanční injekcí ve prospěch desítky nováčků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK