Pražská burza zastavila dvoudenní sestup a přidala 0,1 pct

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Pražská burza vykročila do týdne mírným posílením, kterým zastavila předchozí dva dny trvající sestup. Hlavní index trhu PX zejména s podporou výkonů akcií společností Orco a Unipetrol přidal desetinu procenta na 1546,4 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Akcie developerské skupiny Orco vyrostly o 2,73 procenta na 2638 korun. Podle brokerů část investorů začala nakupovat poté, co akcie Orka propadly v minulém týdnu o sedm procent. Využít poklesu akcií Orka k nákupu doporučila firma Citigroup. Další kupce by ale mohl Orku odlákávat prosincový příchod akcií konkurenční firmy ECM.

Cena akcií petrochemického holdingu Unipetrol se zvedla o 2,6 procenta na nový půlroční rekord 224,8 koruny. "Silný růst Unipetrolu má na svědomí hlavně nízká likvidita, jinak zájem v posledních dnech o tento titul překvapuje," uvedl obchodník firmy Atlantik finanční trhy Pavel Sudek.

Rozdílně si vedly dvě největší emise na trhu. Zatímco akcie elektrárenské společnosti ČEZ získaly 0,61 procenta na 928,6 koruny, cenné papíry rakouské banky Erste poklesly o 0,66 procenta na 1505 korun. Celkové obchody s akciemi zůstaly objemem 2,5 miliardy opět pod letošním průměrem.

Celkový objem obchodů: 3,684 miliardy Kč

- akcie 2,532 miliardy Kč

- dluhopisy 1,152 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK