HN: Banky startují hon na dobré dlužníky

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Banky začaly bojovat o lidi, kterým kvůli splácení půjček nezbývají peníze na běžný život. Například Komerční banka nabízí od pondělí nový tip úvěru, kterým lidé pokryjí své existující půjčky. Tím se jim sníží měsíční splátky, ale bance budou dluhy splácet delší dobu. Píšou to Hospodářské noviny. Tuto službu podle deníku začaly nabízet již menší banky a začaly velkým bankám přebírat klienty.

"Od jejich uvedení registrujeme desetitisíce žádostí. Týdně jich vyřídíme tisíce," uvedla Eva Chaloupková z GE Money Bank, která s takzvanou konsolidací půjček začala v polovině října. "V našem případě dosahují zhruba polovinu všech nově poskytnutých úvěrů," uvedla Martina Lambertová z BAWAG bank. Ta s refinancováním úvěrů začala na jaře jako první v Česku.

Podobnou službu chystají i další banky. Například Citibank ji spustí od ledna, Česká spořitelna ji začne nabízet v polovině příštího roku.

Rychlost, s jakou banky v tomto případě reagují, je v Česku nevídaná, píše deník. Podle odborníků jde o důkaz, že velké banky mají strach, aby jim menší ústavy neodvedly dlužníky, kteří dobře splácejí. "Díky této konkurenci se největší peněžní domy začaly nebývale snažit. Před rokem či dvěma by se nic takového nestalo," uvedl finanční poradce Miroslav Hubička ze společnosti Feds.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK