Důvěra podnikatelů v ekonomiku zůstává vysoká

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Souhrnný ukazatel důvěry v českou ekonomiku se v listopadu snížil proti předchozímu měsíci o 0,7 bodu. Ukazatel podnikatelské důvěry se zvýšil o pouhých 0,1 bodu, udržel si ale historické maximum. Důvěra spotřebitelů však klesla o 3,6 bodu, zůstala však na nadprůměrné hodnotě. Ve srovnání s listopadem 2005 se celková důvěra zvýšila o 5,4 bodu, podnikatelská vzrostla o 7,4 bodu a spotřebitelská klesla o 2,4 bodu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Z listopadového průzkumu spotřebitelské důvěry vyplývá, že spotřebitelé očekávají zlepšení celkové ekonomické situace, ale zhoršení své finanční situace. Proti říjnu se mírně zvýšil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti. Výrazně klesl podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit.

V průmyslu se ukazatel důvěry proti předchozímu měsíci zvýšil o 0,3 bodu a v meziročním srovnání byl vyšší o šest bodů. Ve stavebnictví důvěra meziměsíčně klesla o dva body, ale byla rovněž o dva body vyšší než před rokem. V obchodu se důvěra meziměsíčně snížila o 2,6 bodu a v meziročním srovnání klesla o 5,6 bodu. Ve vybraných odvětvích služeb se důvěra zvýšila o 0,4 bodu a v meziročním srovnání stoupla o 12,4 bodu.

Hodnocení současné ekonomické situace v průmyslu se proti předchozímu měsíci nezměnilo. Vzrostlo ale hodnocení celkové poptávky, hodnocení zahraniční poptávky se přitom nezměnilo. Ve stavebnictví se hodnocení současné ekonomické situace zlepšilo, hodnocení celkové poptávky ale kleslo.

V odvětví obchodu se v listopadu ve srovnání s říjnem meziměsíčně snížilo hodnocení současné ekonomické situace; 46 procent respondentů ji hodnotilo jako dobrou, polovina jako odpovídající sezoně a jen tři procenta jako špatnou. Ve službách se hodnocení současné ekonomické situace i poptávky proti říjnu téměř nezměnilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK