Češi vyslovili nesouhlas se zdražením piva

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. listopadu (zpravodaj ČTK) - Česká republika krátce po začátku jednání ministrů financí Evropské unie zkomplikovala šance na dohodu ohledně zvyšování minimální spotřební daně na alkohol. Ministr financí Vlastimil Tlustý neslevil ze svých požadavků a kvůli navrženému zvýšení daně na pivo je připraven návrh vetovat. Proti zvyšování daně na pivo se po boku ČR postavili i Lotyši, řekli ČTK diplomatické zdroje.

Pivo však není jediným "kamenem úrazu" dnešního jednání v Bruselu. Podle zdrojů má několik zemí ještě větší problém s mechanismem, který má zajistit automatické zvýšení spotřební daně o inflaci každé tři roky. Tento návrh se nelíbí ani České republice. S Čechy podle vyjádření svých zástupců sympatizují i Němci, podle nichž není současná podoba mechanismu legislativně možná. Proti návrhu jsou i Italové, Portugalci, Litevci, Řekové, Kypřané a další. Pro návrh jsou naopak Slováci a další středoevropské státy chtějí kompromis.

Naděje na dohodu tak ještě zcela nepadly. Finové jsou připraveni ještě dnes přijít s novým návrhem. Jednání je momentálně přerušeno a bude se v něm pokračovat po obědě, který se uskuteční ve 13:00.

Češi vedou boj proti návrhům na zvyšování minimální spotřební daně na pivo již několik měsíců. Evropská komise původně navrhovala zvýšení o 31 procent, Finové však po vlně nesouhlasu navrhli růst jen o 4,5 procenta, což by se ČR vůbec nedotklo. Ministerstvu financí se však nelíbí, že zvýšení daně u piva prý vytváří konkurenci mezi oblíbeným nápojem Čechů a vínem. U nešumivých (tichých) vín je v EU totiž nulová sazba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK