Atomstrojexport v Bulharsku postaví reaktory za čtyři mld. eur

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 28. listopadu (ČTK) - Ruská společnost Atomstrojexport získala zakázku za čtyři miliardy eur (asi 112 miliard Kč) na výstavbu dvou tisícimegawattových reaktorů v Bulharsku. Informovala o tom dnes agentura AP. O zakázku mělo zájem i české konsorcium pod vedením Škody JS, Bulhaři ale už na konci října oznámili, že nabídka ruského uchazeče je levnější.

Reaktory jsou určeny pro jadernou elektrárnu v Belene a výstavby se bude účastnit i francouzská skupina Areva spolu s německým Siemensem. První reaktor by měl být v provozu za šest a půl roku. Ministr energetiky Rumen Ovčarov řekl, že Bulharsko smlouvu podepíše ve středu.

Belene leží na Dunaji, asi 250 kilometrů severovýchodě od hlavního města Sofie. České konsorcium pod vedením společnosti Škoda proti výsledku soutěže nemělo námitky, dalšímu dokončení tendru nic nebrání.

Bulhaři uvedli, že si vybrali ruský podnik, protože jeho podmínky jsou bezpečnější, a protože jeho reaktory by měly vydržet v provozu delší dobu. Asi 49,8 procenta akcií Atomstrojexportu vlastní ruský plynárenský monopol Gazprom.

Bulharská vláda už v 80. letech minulého století do výstavby elektrárny v Belene investovala více než miliardu dolarů. V roce 1990 ale projekt zastavila kvůli námitkám ochránců životního prostředí. Ti si stěžovali, že elektrárna může představovat bezpečnostní rizika. Vláda ale bude muset ukončit činnost jediné jaderné elektrárny Kozloduj, a proto rozhodla, že se elektrárna v Belene dostaví.

Provoz elektrárny Kozloduj bude zastaven ke konci letošního roku, na čemž se Bulharsko dohodlo s Evropskou unií. Země bude od příštího roku členem EU a jednou z podmínek přijetí byla právě dohoda o zvýšení bezpečnosti jaderných zařízení v Bulharsku.

Bulharsko je největším vývozcem elektřiny na Balkáně a každoročně do okolních zemí dodá více než sedm milionů megawatthodin elektrické energie. Elektrárna v Belene by měla Bulharsku zajistit dostatek elektřiny na příští období, kdy se očekává razantní expanze ekonomiky země. Bulharsko by si tak mělo udržet i pozici silného regionálního hráče na trhu elektřiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK