Nečas: Nemocenská se nejspíš nezmění v lednu, ale až v roce 2008

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Nemocenská by v příštím roce mohla zůstat beze změn. Nový systém, podle něhož by po první dva týdny nemoci vyplácely pracovníkům náhradu mzdy firmy, by se tak nastartoval až v roce 2008. Řekl to ministr práce Petr Nečas (ODS). Podle šéfa ministerského oddělení styků s veřejností se na této úpravě dnes dohodli představitelé parlamentních stran. Ještě ji musí schválit zákonodárci.

Podle zákona, který má platit od ledna, by nemocenskou měli v prvních dvou týdnech hradit zaměstnavatelé. Stát by jim ale výdaje vrátil. Odvody by zůstaly stejné. Politici se shodli na podobě novely, která by příští rok "vypustila". Systém by se změnil až v roce 2008. Odvody by klesly z nynějších 3,3 procenta na 2,3 procenta. Stát by firmám pak vrátil polovinu výdajů na nemocenskou. V roce 2009 by se odvody snížily na 1,4 procenta. Stát by již nevracel podnikům nic.

ODS původně usilovala o roční odklad nové nemocenské. Kvůli změně systému mohl totiž státní rozpočet přijít o miliardy korun. Nečasovi se ale sněmovnu o odložení nepodařilo přesvědčit. S kompromisním návrhem na "vypuštění" příštího roku přišel minulý týden Nečasův předchůdce Zdeněk Škromach (ČSSD). Uvedl, že sociální demokraté jsou o úpravě ochotni jednat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK