Koruna dnes na závěr ještě jednou překonala rekord k dolaru

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Česká měna několikrát vylepšila rekord proti dolaru. Naposledy se na historické maximum 21,28 Kč/USD dostala kolem 16:30. Proti euru se koruna stále již několik dní pohybuje kolem hranice 28 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Stejně jako v pondělí bylo i dnešní obchodování podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka na domácím devizovém trhu klidné. "Obdobně klidný byl kurzový vývoj v celém regionu; pouze polský zlotý měl tendenci mírně ztrácet," uvedl. Podle něj lze klid na domácích trzích očekávat až do čtvrtka, kdy se na pravidelném zasedání k projednání měnové politiky sejde bankovní rada České národní banky.

Posilování koruny vůči dolaru pramení z pohybů na eurodolarovém trhu. "Dolar dnes jako první zklamaly objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby. V říjnu klesly meziměsíčně o 8,3 procenta, když se čekal pokles jen procent," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Reakce dolaru byla podle něj negativní, ne však výrazná. Čekalo se totiž ještě na další čísla z ekonomiky, která byla pro dolar nakonec spíše smíšená.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK