Setuza se odvolala proti nařízené exekuci

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Společnost Setuza dnes podala odvolání proti exekuci, kterou vůči ní nařídil předminulý týden okresní soud v Ústí nad Labem na návrh státu. Ten drží vůči společnosti zhruba čtyřmiliardovou pohledávku. Setuza je podle mluvčí Marie Logrové přesvědčena, že exekuce byla nařízena protiprávně, neboť prý vůči firmě neexistuje právoplatně uznaná pohledávka. O platnost pohledávky státu se totiž vedou soudní spory.

Setuza již dříve podala námitku podjatosti soudce, který o exekuci rozhodl. Odvoláním se případ přesouvá ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem.

Okresní soud podle Logrové rozhodl o exekuci na základě sporného notářského zápisu, kterým v minulosti Setuza dluh uznala. Zápis ale nesplňuje dle právníků společnosti podmínky stanovené notářským řádem. Firma navíc uvádí, že od něj ještě před nabytím jeho účinnosti ze zákonných důvodů odstoupila. Soud, který má z podnětu Setuzy rozhodnout o platnosti odstoupení, ještě verdikt nevynesl. "Tím pádem zde podle právníků Setuzy neexistuje řádný exekuční titul," uvedla Logrová s tím, že firma navrhla, aby odvolací soud zrušil usnesení o nařízení exekuce.

Naopak ministryně zemědělství Milena Vicenové již dříve uvedla, že podle právních analýz pohledávku státu lze exekucí vymáhat. Řešení pohledávky formou exekuce vláda schválila předminulý týden ve středu dopoledne a návrh byl bezprostředně podán soudu, který rozhodl ještě týž den. Večer byli již exekutoři ve firmě.

Premiér Mirek Topolánek po jednání vlády uvedl, že důvody navržení exekuce byly ekonomické i mezinárodní, protože na ministerstvu zemědělství leží žádost Evropské komise o vysvětlení možné nedovolené podpory Setuzy, a také bezpečnostní. Ty ale blíže neupřesnil.

Setuza minulý týden podala námitku podjatosti soudce. Zdůvodnila to mimo jiné neobvyklou rychlostí celé akce. Zástupci firmy tvrdí, že vzhledem k rychlosti, s jakou okresní soud v Ústí nad Labem rozhodl, tak nemohl učinit řádně. "Podle našeho názoru došlo k intervenci u soudu a ten podle toho jednal," uvedl dříve Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva M.L. Moran, vlastníka Setuzy. Ústecký okresní soud, který případ řešil, se ale podle svého mluvčího Pavla Suchého necítí být podjatý.

Vlastníci Setuzy dříve nevyloučili ani mezinárodní arbitráž, v níž by šlo podle Šmejkala řádově o miliardy korun.

Setuza v Česku zpracovává dvě třetiny řepky. Vyrábí biopaliva, oleje, ale i drogistické zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK