Bernanke: Ekonomika oslabuje podle plánu, riziko inflace ale trvá

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Washington 28. listopadu (ČTK) - Americká ekonomika v současné době prochází fází postupného snižování tempa růstu, což je v souladu s očekáváním centrální banky. Řekl to dnes předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed) USA Ben Bernanke. Podle něj ale pořád trvá riziko inflace a pokud se zvýrazní propad na trhu realit, ekonomika by mohla mít problémy.

"Současné snižování tempa růstu ekonomické aktivity je zřejmě zhruba v souladu s našimi odhady," sdělil Bernanke na prvním větším projevu ke stavu ekonomiky od konce léta. Ochlazení tempa růstu je podle něj převážně reakcí na propad realitního trhu a s dalším snížením tempa růstu by se měl během příštího roku snižovat i tlak na růst cenové hladiny.

"Výhled centrální banky ale obklopuje značná nejistota," připustil Bernanke v řeči, kterou pronesl před členy Národní italsko-americké nadace v New Yorku. Bernanke varoval, že tempo propadu realitního trhu by se mohlo ještě zvýraznit. Právě realitní trh v posledních asi pěti letech vykazoval mohutný růst.

Bernanke ale počítá i s další variantou vývoje, která by se mohla ukázat jako mnohem nebezpečnější. Tempo růstu ekonomiky by se podle něj mohlo brzy obnovit, takže ekonomika by mohla pokračovat v silnějším růstu než doteď. V takovém případě by se ale mohla prudce zvýšit inflace. "Pokud by se inflace nesnížila jak předpokládáme, mohlo by to být obzvláště znepokojující," řekl šéf Fedu.

Míra inflace v USA začala v posledních měsících vykazovat zlepšení, avšak jen díky výraznému poklesu cen energií. Takzvané cenové jádro, které nebere v úvahu kolísavé ceny potravin a energií, ale podle Bernankeho pořád není na takové úrovni, aby byl Fed spokojen. Bernanke však očekává, že i jádrová inflace se v průběhu příštího roku umoudří.

Výrazná korekce na trhu realit se zřejmě udrží i v příštím roce, Bernanke ale zatím nevidí dost důkazů, že by se problémy realitního trhu přelévaly i do dalších oblastí. Výdaje spotřebitelů jsou zatím bez větších změn, což je pro ekonomiku podstatné. Její růst je totiž ze dvou třetin závislý právě na výdajích spotřebitelů.

Fed chce pozorně sledovat nejen chování spotřebitelů a vývoj cenového jádra, ale i vývoj nákladů na pracovní sílu. Pokud se tyto náklady začnou výrazněji zvyšovat, může to být signál, že inflace je na vzestupu. Základní úrok by se tak zřejmě hned tak nesnížil. Nyní je na 5,25 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK