NKÚ: MF poskytlo na podporu regionů nesystémově 4,4 miliardy Kč

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí (MF) poskytlo v letech 2002 až 2005 formou dotace na program podpory rozvoje a obnovy regionální infrastruktury nesystémově 4,4 miliardy korun. Program nesplňoval ani základní principy regionální politiky a jen necelá čtvrtina dotace byla přidělena hospodářsky a strukturálně postiženým regionům. Uvádí to zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), kterou poskytla mluvčí úřadu Radka Burketová.

Program Podpora rozvoje a obnovy regionální infrastruktury založilo v roce 2002 MF a jeho financování začlenilo jako samostatnou položku do kapitoly Všeobecná pokladní správa. Vedle něj kontroloval NKÚ i čtyři programy financované z rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj (MMR). "U žádného z kontrolovaných programů nebylo prakticky možné vyhodnotit přínosy pro hospodářský a sociální rozvoj regionů," uvedl prezident NKÚ František Dohnal. U příjemců dotací zjistil úřad pochybení při použití prostředků dotace, zadávání veřejných zakázek, nakládání s pořízeným majetkem a při vedení účetnictví.

Například obec Borová podle NKÚ použila 42.500 korun z poskytnuté dotace jeden milion korun určené na úhradu nákladů stavební části stavby na nákup sportovního vybavení. SK Kladno hradil z poskytnuté dotace 52,8 milionu Kč určené na úhradu nákladů stavební a technologické části stavby i pořízení a změny projektové dokumentace v celkové částce 2,9 milionu korun. Město Čáslav uhradilo u rekonstrukce místních komunikací 2,9 milionu korun za práce nezaznamenané ve stavebním deníku a u rekonstrukce městských lázní uhradilo fakturu za měsíc prosinec ve výši 2,6 milionu korun, přestože podle záznamů stavebního deníku žádné stavební práce v tomto období neprobíhaly, upozornil NKÚ.

Město Králův Dvůr, město Svitavy, obec Lažiště a FK SIAD Most zase podle NKÚ přidělily veřejné zakázky v celkové hodnotě 68,5 milionu korun uchazečům, kteří neposkytli informace a doklady o své kvalifikaci v rozsahu požadovaném zákonem o zadávání veřejných zakázek a v rozporu s tímto zákonem je z účasti na veřejných zakázkách nevyloučily.

Vláda požadovala po MMR nahradit národní regionální programy společnými programy financovanými ze strukturálních fondů EU a státního rozpočtu. To ale dosud takovýto krok neučinilo, uvedl NKÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK