Moody's: Výhled bankovního systému v ČR je příznivý

28.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Výhled českého bankovního systému zůstává příznivý a pokud by se největší finanční ústavy ocitly v problémech, zřejmě se dočkají pomoci svých zahraničních vlastníků. Uvedla to dnes mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Moody's hodnotí závazky České spořitelny, Československé obchodní banky, Komerční banky, Živnostenské banky a také České exportní banky.

"Obecně řečeno, zahraniční vlastníci podporují úvěrovou bonitu českého bankovního sektoru," uvedl viceprezident a hlavní analytik agentury Moody's Jaroslav Sovgyra. Zahraniční vlastníci měli koncem loňského roku kontrolu nad více než 96 procenty aktiv sektoru a 85 procenty kapitálu.

"Očekáváme, že tato úroveň zahraničních investic zatím zůstane zachována, i když konkrétní zahraniční vlastníci se mohou v závislosti na své strategii změnit," podotýká Sovgyra, který je autorem zprávy. Zmiňuje se v této souvislosti o fúzi Živnostenské banky a HVB Bank Czech Republic, která vytvoří klíčového hráče na trhu.

"I když nepředpokládáme, že fúze významně změní český bankovní sektor, přesto čekáme, že ze sloučené banky vznikne důvěryhodný konkurent třem největším bankovním ústavům, tedy České spořitelně, ČSOB a Komerční bance," uvedla Moody's.

Zatímco za ČSOB by v případě nutnosti převzala zodpovědnost mateřská KBC z Belgie, za Českou spořitelnu by se zavázala rakouská Erste Bank, za Komerční banku francouzská Société Générale a za Živnostenskou banku její italský vlastník UniCredito. České exportní bance by pomohl stát.

Moody's si všímá, že zatímco v 90. letech se banky díky vysokým úrokovým sazbám soustředily na vklady, nyní je motorem růstu poskytování úvěrů, a to hlavně domácnostem. Jako příklad agentura uvádí hypotéky a spotřebitelské půjčky. Banky si ale na druhou stranu zachovávají ostražitost při půjčování peněz malým a středním podnikům.

Celkový rizikový profil českých bank Moody's hodnotí jako dobrý. "Řízení úvěrového rizika se v posledních letech výrazně zlepšilo a banky už zaujaly k půjčování peněz relativně konzervativní postoj. Přitom objem nedobytných úvěrů je nízký," pokračuje Moody's. Zlepšil se i bankovní dohled, který nyní tvoří jeden orgán složený z původně čtyř různých těles.

Podle názoru Moody's je největší předností trojice největších českých bank jejich pobočková síť a pozice na trhu, stejně jako finanční pozice a schopnost tvorby zisku. Za významné plus však agentura považuje také to, že banky pracují na zvyšování efektivity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK