Německý soud zastavil jednání o vysokých prémiích v Mannesmannu

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Düsseldorf 29. listopadu (ČTK) - Soud v německém Düsseldorfu dnes ukončil projednávání případu vysokých prémií, které před šesti lety obdrželi manažeři společnosti Mannesmann. Hlavním obviněným byl generální ředitel Deutsche Bank Josef Ackermann, dnešní rozhodnutí soudu znamená, že Ackermann má vleklou kauzu za sebou. Soud tak vyhověl prokuratuře, která stažení případu sama navrhla. Pro nejvlivnějšího bankéře v Německu to znamená, že je nadále bezúhonný.

Spolu s Ackermannem se soudních peripetií podle agentury AP zbavilo také dalších pět lidí. Prokuratura se snažila prokázat, že manažeři se před lety zachovali nečestně a poškodili firmu, když s výplatou tak vysokých prémií souhlasili. Výplata byla spojena s převzetím Mannesmannu, kterého získala britská telekomunikační společnost Vodafone. Ackermann i další ale tvrdili, že na vysokých prémiích není nic zvláštního a nikoho ani nepoškodily.

Většina řadových Němců ale měla k případu spoustu výhrad. Někteří považovali vyplacené prémie odcházejícím členům představenstva za přehnané, i když podniková kultura ve Spojených státech a Velké Británii, na kterou se mimo jiné odvolával i sám Ackermann, běžně pracuje s mnohem vyššími částkami.

Případ už jednou skončil, ale právě na popud prokuratury se letos dostal znovu před soud. Prokurátoři ale nyní uznali, že nemá smysl se případem dál zabývat. Ackermann s dalšími obviněnými ale museli přistoupit na požadavek prokurátorů, že dobrovolně zaplatí 5,8 milionu eur (asi 163 milionů Kč). Podle prokuratury to ale není pokuta, takže presumpce neviny zůstává v platnosti.

Ackermann a dalších pět členů tehdejšího vedení Mannesmannu byli poprvé obviněni v roce 2004. Podle obvinění se dopustili porušení důvěry, když tak vysoké prémie schválili. Mannesmann nabídce britského rivala dlouho odolával a když podlehl, kritici začali tvrdit, že to bylo právě kvůli údajně úplatnému managementu.

Vodafone za Mannesmann zaplatil téměř 180 miliard eur, což byla v té době největší akvizice v dějinách. Mezi manažery bylo ve formě prémií, příspěvků na penzi a dalších požitků rozděleno celkem 150 milionů marek. Tehdejší šéf Mannesmannu Klaus Esser dostal odstupné více než 15 milionů eur (zhruba 426 milionů Kč), což podle prokurátorů nebylo v zájmu podniku.

V prvním soudním řízení byl Ackermann zbaven obvinění, prokurátoři se ale ke kauze vrátili a soud jejich požadavku vyhověl. Loni v prosinci nařídil v této věci nové řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK