Platy počítačových odborníků v Česku letos rostly až o desetinu

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Platy pracovníků v počítačových firmách v tuzemsku vzrostly meziročně o pět až deset procent. Plat IT zaměstnance se nyní pohybuje podle jeho zaměření a kvalifikace v rozmezí 30.000 až 80.000 korun měsíčně. Vyplývá to z průzkumu společnosti S&T Services.

Největší zájem mají firmy o specializované vývojáře softwaru, analytiky a certifikované specialisty, kteří se pohybují na horní hranici mzdového růstu. "Největší poptávka je po zkušených vývojářích softwaru, jakými jsou například specialisté technologií Java, nebo po systémových inženýrech se specializovanými certifikacemi Cisco či Microsoft a po konzultantech s hlubokými odbornými znalostmi," dodala ředitelka lidských zdrojů S&T Services Olga Svobodová. Naopak nejméně mzdy rostou hardwarovým specialistům, kterých je na trhu relativní dostatek.

Tuzemské firmy se v současnosti musí potýkat s fluktuací zaměstnanců, která souvisí se zakládáním technologických center nadnárodními firmami. Zahraniční IT společnosti totiž odměňují své zaměstnance v průměru o pět až 20 procent více než ryze české firmy, uvedl analytik personální poradenské společnosti HayGroup Oldřich Neužil.

Firmy napříč trhem si proto udržují loajalitu zaměstnanců i prostřednictvím nadstandardních firemních benefitů. Běžné výhody, jako týden dovolené navíc, notebook, mobilní telefon a služební automobil, jsou totiž IT specialisty brané jako samozřejmost. Firemní benefity jsou pro zaměstnance navíc výhodné i z daňového pohledu, protože z částky, kterou získají formou benefitů, nemusí odvádět daň. Mezi nadstandardní výhody patří například odborná školení, certifikace a zahraniční stáže, které jsou šité na míru a zohledňují individuální rozvojový plán zaměstnance, nebo zaměstnanecké půjčky a penzijní připojištění.

Dlouhodobě největší nedostatek odborníků zaznamenává podle zkušeností S&T Services Praha a Brno, kde se koncentrují velké technologické a telekomunikační korporace. Trendem je i migrace IT odborníků ze Slovenska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK