Akcie na pražské burze silně rostly, nejvíce ČEZ a Zentiva

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Ceny akcií na pražské burze po úterním propadu zaznamenaly při nadprůměrném objemu obchodů silný nárůst. Trh zrychlil růst po odpoledních datech o americkém HDP. Jedinou ztrátovou akcií byl Unipetrol, naopak společnosti ČEZ a Zentiva posílily o téměř tři procenta. Index trhu PX - 50 vzrostl o 1,93 procenta na 1559,5 bodu, vyplynulo z výsledků.

"Domácí akciový trh dnes zaznamenal silnou nákupní vlnu, která byla výsledkem pozitivního zahraničního vývoje," uvedl Vladimír Urbánek ze společnosti Aliaweb. Zprávy naznačující pokles dolarových sazeb v příštím roce při solidním ekonomickém růstu působí podle něj na akciové trhy jako balzám, což se na rozvíjejících se trzích ještě umocňuje.

ČEZ opět atakoval úroveň 940 korun, když na trhu stále operují zahraniční kupci a prodejci se úplně rozprchli, upozornil Ronald Schubert z Patria Finance. Zentiva podle něj přidala 2,9 procenta na 1221,50 Kč díky zahraniční poptávce a nedostatku akcií na nabídce. "Tato akcie se zřejmě dostává ze současného prodejního tlaku a mohla by opět atakovat úrovně 1250 korun," dodal.

Telefónica 02 se obchodovala nad 470 korunami za podpory agresivní zahraniční poptávky. Velmi slušně rostly i Komerční banka (o 0,8 procenta) a Erste Bank (o 2,2 procenta). Unipetrol poklesl o 0,4 procenta na 225,50 Kč. "Na trh negativně dolehla zpráva o pokutě 17,6 milionu eur za kartelové dohody ohledně cen surového kaučuku," podotkl Schubert.

Celkový objem obchodů: 6,071 miliardy Kč

- akcie 3,706 miliardy Kč

- dluhopisy 2,366 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK