Koruna dnes opět posílila na nové maximum k dolaru

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. listopadu (ČTK) - Česká měna opět vylepšila svůj rekord vůči dolaru, a to na 21,20 Kč/USD. Během dne kolísala mírně nad touto hodnotou. Koruna posilovala i k euru. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna od konce minulého týdne posílila vůči dolaru zhruba o 1,4 Kč, tedy o šest procent, řekl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Za tímto výrazným zpevněním stojí podle analytiků pohyb na eurodolarovém trhu, konkrétně vytrvalý propad dolaru. Ten se dnes v 17:00 obchodoval na 1,3152 USD/EUR. "Dolar v posledních dnech spadl vůči euru, jenu a nakonec i naší koruně, protože zesílily obavy o zdraví americké ekonomiky," řekl Miroslav Plojhar ze Citibank.

Dalším faktorem propadu americké měny jsou podle Vlka současná optimistická očekávání ohledně růstu sazeb v eurozóně. "Významně zapracovala také psychologie po proražení hranice 1,30 USD/EUR. Nálada na trhu je nyní výrazně v neprospěch americké měny, ve všech zprávách se hledá především 'to horší'. Dolaru tak nedokázal pomoci ani šéf Fedu Bernanke, který včera přišel s mírně pozitivním komentářem k výhledu ekonomiky," dodal Vlk.

V zahraničním obchodě ČR je dolar méně důležitý než dominantní euro, a vliv posilování koruny vůči dolaru na snižování inflace je tedy podle Vlka malý. Slabší dolar může mít podle něj dopad hlavně na strukturu zahraničního obchodu, kdy například zlevňuje dovozy ropy, zemního plynu či elektroniky. Na druhou stranu silná koruna může působit problémy firmám vyvážejícím do dolarových oblastí.

Na některé podniky tak může mít silná koruna vůči dolaru smíšený dopad. Například pro České aerolinie se silná koruna vůči USD projeví poklesem ceny paliv a části leasingu v korunách, který platí v dolarech. "Na druhou stranu nám ale naopak klesnou výnosy za letenky inkasované v dolarech, a to není malá částka vzhledem k tomu, že 80 procent výnosů ČSA generují v zahraničí," uvedla tisková mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

Koruna dnes posílila i vůči euru pod hladinu 28,00 Kč/EUR, nad kterou balancovala v úterý. Za mírným posílením koruny stála především pozitivní nálada v celém středoevropském regionu, sdělil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Kurz se držel v úzkém pásmu mezi 27,97 a 28,02 Kč/EUR. Rekordní hodnoty vůči euru dosáhla koruna na počátku listopadu na 27,92 Kč/EUR.

Stále výrazně sílící kurz koruny vůči americkému dolaru a euru přinese podle Asociace exportérů propouštění a zastavení rozvoje průmyslu. Letošní posílení koruny vůči euru a dolaru připraví letos firmy sdružené v Asociaci exportérů o několik miliard korun, sdělil prezident asociace a podnikatel v textilním průmyslu Jiří Grund.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK