Americké akcie dopoledne díky ekonomice rostly

29.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. listopadu (ČTK) - Akcie amerických korporací dopoledne na Wall Street rostly díky zprávě o hrubém domácím produktu Spojených států za třetí čtvrtletí. Nahoru šly i akcie ropných koncernů, protože se kvůli poklesu zásob v USA zvýšily ceny ropy.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tedy v 18 hodin SEČ, vzrostl o 0,7 procenta na 12.223,9 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v poledne zvýšil na 2432,2 bodu se ziskem 0,8 procenta.

Ropný Exxon Mobil posílil o více než procento na rekordních 75 dolarů. Ropa podražila zhruba o dolar nad 62 dolarů za barel poté, co se ukázalo, že ropné rezervy ve Spojených státech v minulém týdnu klesly více, než se předpokládalo.

Největší světový výrobce softwaru Microsoft v jednu chvíli posílil téměř o procento na 29,67 dolaru. Finanční ředitel společnosti dnes uvedl, že odhaduje růst tržeb skupiny v nynějším fiskálním roce na 13 až 15 procent, napsala agentura Reuters.

Americká ekonomika zpomalila ve třetím čtvrtletí svůj růst mírněji, než se původně odhadovalo. Hrubý domácí produkt vzrostl v celoročním přepočtu o 2,2 procenta, a zpomalil tak z tempa 2,6 procenta za druhé čtvrtletí.

Dnešní zpráva ministerstva obchodu USA tak výrazně opravila původní říjnový odhad, podle něhož se růst ekonomiky zpomalil na 1,6 procenta. Údaje jsou zpřesněné, ale stále předběžné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK