Zákoník práce zřejmě začne od ledna platit

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Nový zákoník práce začne s největší pravděpodobností od 1. ledna příštího roku platit. Vláda ve sněmovně neuspěla s návrhem na roční odklad sporné normy. Sněmovna vládní předlohu na návrh ČSSD vyřadila z programu.

Podle ministra práce Petra Nečase (ODS) obsahuje nový zákoník práce zhruba osm desítek závažných chyb a možná je i v rozporu s ústavou. Zákoník prosadila před letošními sněmovními volbami levice i přes veto prezidenta republiky. Má nahradit 40 let starou normu. Zastánci nového kodexu tvrdí, že je moderní, umožní větší smluvní volnost a zajistí nezbytnou ochranu zaměstnanců. Podle kritiků naopak sníží konkurenceschopnost firem a zvýší jejich náklady. Může tak přispět k růstu nezaměstnanosti.

Proti odsunu platnosti zákoníku se v minulých týdnech postavily odbory. Na protest proti němu svolaly demonstraci, kterou ale nakonec odvolaly. ČSSD a KSČM je totiž ujistily o tom, že odložení neschválí.

Poslanci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených chtějí změn v zákoníku dosáhnout pomocí stížnosti k Ústavnímu soudu. Třiasedmdesát poslanců ve stížnosti zpochybnilo některá ustanovení zákoníku. Poslanci navrhují zrušit zhruba tři desítky paragrafů či jejich částí. Sociální demokraté připustili, že o některých úpravách zákoníku jsou ochotni s ODS jednat. Změnit by se podle nich mohla například ustanovení týkající se pohotovosti na pracovišti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK