Počet nezaměstnaných v Německu klesl pod čtyři miliony

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. listopadu (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu se v listopadu snížil poprvé za více než čtyři roky pod hranici čtyř milionů a pokles byl mnohem hlubší, než se čekalo. Neupravená míra nezaměstnanosti klesla na 9,6 procenta z říjnových 9,8 procenta, sdělil německý úřad práce.

Počet lidí bez práce se za listopad snížil o 90.000 na 3,995 milionu. Naposledy byla německá nezaměstnanost pod čtyřmilionovou hranicí v říjnu 2002.

Po sezonní úpravě klesl počet nezaměstnaných o 86.000 po říjnovém snížení o 67.000. Upravená míra nezaměstnanosti sestoupila na 10,2 z předchozích 10,4 procenta. Ekonomové podle agentury Reuters čekali u upraveného počtu nezaměstnaných pokles jen o 30.000.

Dnešní údaje opět prokázaly příznivý vliv zrychleného růstu německé ekonomiky na zaměstnanost. Německá ekonomika letos silně roste, ve třetím čtvrtletí vykázala vzestup o 2,3 procenta a domácí ekonomické instituty předpovídají pro celý rok růst stejným tempem. To by pro Německo znamenalo nejlepší výkon od roku 2000.

Německo v lednu čeká dosud nejvýraznější zvýšení daně z přidané hodnoty v poválečné historii. Vláda se letos rozhodla posunout sazbu DPH na 19 procent ze současných 16 procent. Zatímco ke konci tohoto roku to ekonomický růst díky zvýšené spotřebě podporuje, počátkem příštího roku ji to oslabí. Německé ministerstvo financí však minulý týden odhadlo, že vyšší DPH pravděpodobně zbrzdí růst ekonomiky pouze krátkodobě.

Míra nezaměstnanosti v Německu se nadále drží nad průměrem eurozóny i Evropské unie. V eurozóně v září nezaměstnanost činila 7,8 procenta a v EU osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK