Koruna je na novém maximu vůči dolaru

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek posílila na nové historické maximum vůči dolaru a přiblížila se svému dosavadnímu rekordu proti euru z počátku listopadu. Vůči dolaru koruna dopoledne posílila na 21,18 Kč/USD a vůči euru na 27,95 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Historické maximum koruny vůči euru činí 27,87 Kč/EUR a česká měna ho dosáhla letos 6. listopadu.

"Koruna od konce minulého týdne posílila vůči dolaru zhruba o 1,4 Kč, tedy o šest procent," řekl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Za tímto výrazným zpevněním stojí podle analytika pohyb na eurodolarovém trhu, konkrétně vytrvalý propad dolaru.

"Americký dolar dnes dopoledne znovu citelněji oslabuje. Včerejší krátké a nevýrazné zotavení dnes vystřídal propad na hranici 1,3200 USD/EUR," uvedl Vlk.

Americká měna podle něj potvrzuje svou sestupnou dráhu, poté co středeční data z ekonomiky nezměnila očekávání na pokles úrokových sazeb Fedu.

"Nálada na trhu je nyní výrazně v neprospěch americké měny, ve všech zprávách se hledá především 'to horší'," řekl Vlk. Dnes jsou na programu důležitá data z EMU i USA, které by si trh mohl přebrat opět jako nepříznivé pro dolar, uvedl Vladimír Pikora z Next Finance.

Analytik proto očekává další oslabování dolaru a tedy posilování koruny k dolaru. K euru by podle něj měla dnes česká měna rovněž posílit a testovat hladinu 27,90 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK