Systém nemocenské se asi začne měnit až od ledna 2008

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Systém vyplácení nemocenské možná zůstane příští rok beze změn. Nový systém, podle něhož by po první dva týdny nemoci vyplácely pracovníkům náhradu mzdy firmy, by se spustil až v roce 2008. S touto změnou, na které se dohodly ODS a ČSSD, Senát vrátil sněmovně příslušnou novelu zákona. Poslanci by se měli novelou znovu zabývat zřejmě ještě na své nynější schůzi.

Firmy podle zákona, který by měl začít platit od ledna, by vyplácely svým pracovníkům náhradu mzdy po první dva týdny jejich nemoci. Za to by jim klesly odvody státu, který by tak ale přišel v příštím roce o miliardy korun. Sněmovna počátkem listopadu schválila v novele kompromisní řešení. Podle něj by podniky měly dávky vyplácet, odvody by ale zůstaly na nynějších 3,3 procenta. Stát by pak firmám výdaje vrátil. Procento odvodů by se postupně snižovalo od roku 2008 a spolu s ním by klesaly i náhrady nákladů od státu.

Sněmovna počátkem listopadu odmítla roční odklad na zavedení změn, který prosazovala ODS. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) a jeho předchůdce Zdeněk Škromach (ČSSD) se ale tento týden dohodli na tom, že postupné změny v systému nemocenské by začaly platit až od roku 2008. V tomto roce by odvody klesly z nynějších 3,3 procenta na 2,3 procenta. Stát by firmám vrátil polovinu výdajů na nemocenskou. V roce 2009 by se odvody snížily na 1,4 procenta. Stát by již nevracel podnikům nic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK