Strabag může koupit 100 procent Mittagu, rozhodl ÚOHS

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. listopadu (ČTK) - Třetí největší stavební společnost v Česku Strabag může koupit stoprocentní podíl v brněnské firmě Mittag. Fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Spojení firem nenaruší trh stavebnictví v Česku, řekl mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Strabag za svého konkurenta zaplatí několik desítek milionů korun.

Firma Mittag loni utržila 425 milionů korun, zisk převýšil 280.000 korun. Společnost zatím patří rodině podnikatele Jaroslava Mittaga. Přes 80 procent vlastní on, 17 procent má jeho žena Helena Mittagová. Ta by měla i po změně vlastníka dál zůstat ředitelkou.

Strabag loni vykázal při tržbách 19,93 miliardy korun zisk 351,7 milionu. Zaměstnává 2100 lidí. Skupina chce také podle dřívějších informací časopisu Týden navýšit svůj podíl v chrudimské firmě Prezipp. K dosavadní polovině přidá dalších 50 procent od společnosti Prefin. Podobný by mohl být v budoucnu i scénář u společnosti Zipp Brno, kde má teď Strabag také poloviční podíl, uvedl Týden.

Firmy si dosud konkurovaly hlavně na trzích pozemního a inženýrského stavitelství v České republice. "Společný tržní podíl subjektu vzniklého spojením se však na obou relevantních trzích bude pohybovat pod hranicí deset procent," uvedl Chalupa.

Strabag se podílí na řadě miliardových projektů, například na stavbě karlovarské rychlostní komunikace R6, autobusového nádraží v Hradci Králové nebo znojemské a plzeňské kanalizace. Kromě stavební divize vlastní Strabag přes dvacítku kamenolomů, výrobce stavebních materiálů, obalovny a servisní podniky.

Loni byla firma s více než dvacetimiliardovým obratem třetí největší stavební skupinou v ČR, hned po společnostech Skanska a Metrostav. Konkurence ve stavebnictví je ale značná a nové spojení ji nijak nepoškodí, míní antimonopolní úřad.

ÚOHS zatím letos povolil všechny posuzované fúze. A to i ty, které v předchozím rozhodnutí zamítl předchůdce předsedy Martina Peciny Josef Bednář. Po verdiktu ÚOHS se mohou spojit například majitelé Delta pekáren a Odkolku, společnost Radiokomunikace a česká pobočka TELE2 nebo Karlovarské minerální vody a Poděbradka. Nyní ÚOHS posuzuje například spojení kabelových operátorů UPC a Karneval či fúzi německého řetězce Schlecker s drogeriemi Droxi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK