Výdaje Prahy vzrostou příští rok na téměř 46 miliard korun

30.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Město Praha bude příští rok hospodařit s příjmy 36,67 miliardy a výdaji 45,94 miliardy korun, což je více než letos. Rozpočtový schodek pokryjí převod nevyčerpaných peněz z letoška a státní dotace na školství. Hospodaření Prahy by proto mělo skončit vyrovnaně. Návrh rozpočtu schválilo městské zastupitelstvo.

Podle schváleného rozpočtu na letošek by měla metropole mít příjmy 32,7 miliardy a výdaje 42,7 miliardy korun. Také v tomto roce kryly schodek dotace na školství a převody z loňska. Běžné výdaje měly být 29,4 miliardy a investice 13,2 miliardy Kč. Příští rok budou běžné výdaje 31,16 miliardy korun. Investice činí 14,77 miliardy Kč.

"Rozpočet není schodkový," zdůraznil primátor Pavel Bém (ODS), podle kterého je opačný názor populismem. Rozpočet je podle Béma vázán na budoucí garantované příjmy od státu. S tím ale nesouhlasil Jiří Witzany (SNK ED). "Rozpočet je schodkový, snižuje finanční rezervu o 3,5 miliardy korun," uvedl.

Pro návrh rozpočtu hlasovalo 55 zastupitelů. Proti byli čtyři, šest členů sboru se zdrželo.

Z kapitálových výdajů je 1,6 miliardy Kč na zahájení výstavby severozápadní části vnitřního automobilového okruhu mezi Malovankou a Pelc Tyrolkou. Petra Kolínská (Strana zelených) neúspěšně navrhovala, aby tyto peníze byly převedeny do rezervy. Stavba okruhu by tak nezačala.

Na výstavbu metra z Ládví do Letňan půjde 1,5 miliardy korun. Mezi další velké investice patří nákup tramvají za 820 milionů korun a oprava Štefánikova mostu, na níž bude vyčleněno 262,6 milionu Kč. Téměř půlmiliardou korun pamatuje rozpočet na dokončení protipovodňových zábran.

Město dále dá přes 212 milionů Kč na přestavbu hlavní čistírny odpadních vod na Císařském ostrově, skoro 159 milionů korun na přípravu výstavby rekreační zóny na jihu města, 113 milionů Kč na rozšíření systému bezpečnostních kamer, 50 milionů na opravy a výstavbu dětských hřišť a 39 milionů na stezky pro cyklisty. Stejná částka je na přípravu dostavby nedokončeného bazénu Šutka.

Poprvé jsou přímo v rozpočtu peníze na mimořádné odměny učitelům, celkem 144 milionů korun. Letos na tyto účely město dalo 80 milionů Kč. Město zvýší o 145 milionů, tedy o 16 procent, výdaje na svoz, zpracování a podporu třídění odpadu. Oproti letošku se také zvýší výdaje na úklid ulic a jejich zimní údržbu. Rozpočet také pamatuje 250 miliony Kč navíc na platy 500 nových strážníků.

Naopak o 370 milionů korun na 7,6 miliardy korun bude proti letošku snížena provozní dotace pro Dopravní podnik hlavního města Prahy. Petr Zajíček (KSČM) neuspěl s návrhem, aby byl příspěvek pro podnik ve stejné výši jako letos. Někdejší primátorův ekonomický námětek Petr Hulinský (ČSSD) stejně dopadl s návrhem vyčlenit pro dopravní podnik rezervu 200 milionů Kč na zvýšení mezd.

Zastupitelé zamítli i další návrhy, například Kolínské, která chtěla přesunout 50 milionů korun na přípravu stavby prodloužení trasy A metra z Dejvické k ruzyňskému letišti na chystanou stavbu linky D, na níž je určeno také 50 milionů. Naopak nový radní Petr Štěpánek (Strana zelených) prosadil zvýšení částky na akce bezpečnosti silničního provozu o 19 milionů Kč.

V rozpočtu jsou také 3,26 miliardy korun na dotace radnicím jednotlivých městských částí. Jako letos pro ně bude magistrát mít dalších půl miliardy Kč v rezervě.

Návrh rozpočtu připravila minulá městská rada, která byla na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva nahrazena novou. Radní pro ekonomiku se stala Marie Kousalíková (ODS). Návrh ale předkládal nyní opoziční zastupitel a čerstvý předseda finančního výboru města Hulinský společně s Bémem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK