Vláda zrušila funkce zmocněnců pro obnovu regionů

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Vláda ve čtvrtek v noci zrušila funkce tří svých zmocněnců pro řešení problémů spojených s obnovou severozápadních Čech a Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Jejich práci převezmou lidé z krajských úřadů a z příslušných ministerstev. Novinářům to řekl premiér Mirek Topolánek. Opoziční ČSSD s rozhodnutím vlády nesouhlasí a tvrdí, že zrušení zmocněnců poškodí tyto tři regiony.

Zrušení funkce zmocněnců vládě navrhlo ministerstvo pro místní rozvoj. "Úloha zmocněnců vlády měla své opodstatnění v době, kdy se nově ustavené krajské úřady teprve personálně naplňovaly a nemohly ještě v potřebné míře zabezpečovat některé činnosti," uvedl ke svému návrhu ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič (ODS). Role zmocněnců podle něj končí, neboť v současné době jsou již kraje plně funkční a jsou schopny vykonávat práce, které spadají do okruhu činností prováděných zmocněnci vlády.

Gandalovičův návrh kritizovala ČSSD. "Možná bychom chápali, kdyby ODS do pozic vládních zmocněnců, kteří spolupracují s ministerstvy, jmenovala své lidi. Zrušení institutu je však naprostý bojkot snahy státu o revitalizaci postižených regionů," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Pravomoci zmocněnce podle něj není možné převést na kraj, protože to neumožňuje například zákon o zrušení Fondu národního majetku. Paroubek tvrdí, že peníze přidělované na jednotlivé projekty byly získány z privatizace a jejich přidělování se řídí tímto zákonem.

MMR chce nyní podle Gandaloviče zachovat návaznost všech programů, určených pro tyto regiony. Po dohodě s krajskými úřady bude dosavadní koordinační činnost zmocněnců vlády převedena částečně na krajské úřady a zčásti zůstane na příslušných ministerstvech.

Paroubek ale upozornil, že například dotační program zaměřený na revitalizaci Ústeckého a Karlovarského kraje je na statutu vládního zmocněnce postaven. Pokud bude vládní zmocněnec zrušen, tento program podle Paroubka bude nefunkční do doby, než se změní legislativa.

S tím ale Gandalovič nesouhlasí. "Kanceláře zmocněnců jsou součástí MMR. Tady se skutečně jenom zrušila ta vlastní funkce zmocněnců. Chci poukázat na to, že dva ze tří zmocněnců jsou dva současní poslanci za ČSSD," řekl po jednání vlády Gandalovič.

Podle vládního zmocněnce pro severozápadní Čechy Vlastimila Aubrechta (ČSSD) nejde o to, kdo funkci zastává, ODS může dosadit svého člověka. "Důležitý je samotný institut zmocněnce, který mohl přímo komunikovat se všemi ministerstvy, s investory. Když se funkce zruší, mohou zkrachovat i připravované projekty," řekl Aubrecht.

V Ústeckém a Karlovarském kraji, postiženými dobýváním nerostných surovin, Aubrecht připravoval například podklady pro čerpání 15 miliard, jež vláda postupně uvolňovala na zahlazení škod po těžbě hnědého uhlí. "Potíž je v tom, že odborný dohled má na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu, peníze ale uvolňuje ministerstvo financí. Pokud spolu nebudou umět komunikovat, může vzniknout zásadní problém," uvedl.

Zmocněnce jmenovala vláda v letech 2000 a 2003. Podle údajů na stránkách ministerstva je nyní zmocněncem pro Moravskoslezský kraj Petr Wolf, pro Jihomoravský kraj Vladimír Mackrle a pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht.

Důvodem zřízení funkcí byly podle MMR problémy spojené s restrukturalizací průmyslu a útlumem zemědělské výroby v těchto třech regionech, které přinesly mimo jiné zvýšenou nezaměstnanost. Zmocněnci měli koordinovat činnost nejrůznějších úřadů podílejících se na řešení problémů, které z proměny průmyslu a zemědělské výroby případně nastaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK