Vláda odložila rozhodnutí o podobě definice sociálních bytů

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Vláda odložila rozhodnutí o tom, jak naloží s definicí sociálního bydlení. Ministerstvo financí kabinetu předložilo materiál bez limitů plochy bytů a rodinných domů, a české úřady se jej poté měly snažit obhájit u Evropské komise. Na definici sociálního bydlení bude záležet to, které byty budou od roku 2008 zařazeny do snížené sazby DPH.

"Vláda se samozřejmě přiklání k co nejširší variantě, protože je v zájmu ČR, aby veškeré bydlení bylo ve snížené sazbě DPH. Na druhou stranu jsme si ale vědomi toho, že to bude obtížné prosadit u Evropské komise," řekl po jednání vlády ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič.

Dodal, že ministerstva proto chtějí mít nejprve analýzy toho, jak by se situace při prosazování definice sociálních bytů bez limitů mohla vyvíjet. "Chceme vědět, co by ČR mohlo potkat, pokud pokud by Evropská komise shledala nějaký nesoulad s nařízeními a právními normami," dodal ministr.

Podle informací ČTK ministerstvo financí původně všem ministerstvům rozeslalo definici sociálního bydlení s limity. Těsně před dnešním jednáním vlády ovšem předložilo vládě materiál již bez limitů, tedy širší definici sociálního bydlení. Dřívější materiály k sociálnímu bydlení počítaly s limitem 90 metrů čtverečních pro byty a 150 metrů čtverečních podlahové plochy pro rodinné domy.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes označil plán ministerstva financí za nereálný. "Ve svých důsledcích povede ke zdražení bydlení. V žádném případě totiž není možné očekávat, že by Evropská komise akceptovala dramatické rozšíření pojmu sociální bydlení například na domy o stovkách metrů čtverečních obytné plochy, které si může dovolit jen naprostý zlomek občanů ČR," řekl Paroubek.

Upozornil, že pokud se vládě tuto definici sociálního bydlení nepodaří obhájit před Evropskou komisí, nedostane ČR výjimku na žádné projekty a zdraží veškeré bydlení. "Tuto sankci pak ponesou všichni občané ČR, kteří zaplatí za své byty a domy o 15 procent více. Proto přístup ministra financí v demisi Vlastimila Tlustého považuji za krajně nezodpovědný," uvedl Paroubek.

V současnosti platí pro stavby související s bydlením pětiprocentní sazba DPH, kterou je ale možné uplatňovat jen do konce roku 2007. Cílem nové definice sociálního bydlení je, aby výstavba bytů v ČR poté nezdražila. Po roce 2007 se podle pravidel EU bude nižší sazba vztahovat jen na výstavbu bytů a obytných domů, pokud bude přítomen sociální aspekt. Běžná sazba DPH je 19 procent. Na opravy bydlení platí nižší sazba až do roku 2010.

Stavby pro bydlení podle sociální politiky státu kromě nových bytů a rodinných domů zahrnují rovněž další ubytovací zařízení sociálního charakteru, jako jsou domovy důchodců, různé ústavy, školská zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy, zvláštní dětská zařízení, kojenecké ústavy, dětské domovy a hospice.

Velikost nově stavěných bytů v zemích EU je podle údajů ministerstva pro místní rozvoj značně rozdílná. V Česku je průměrná plocha nově dokončeného bytu zhruba 105 metrů čtverečních. U bytů v rodinných domcích to je 152 metrů a u bytů v bytových domech zhruba 67 metrů. Developerské firmy již dříve uvedly, že nová definice sociálního bydlení ovlivní podobu bytových projektů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK