Aktuálně.cz: Manažeři SSHR způsobili škody za stovky milionů

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Škody, které způsobili manažeři Správy státních hmotných rezerv (SSHR), představují stovky milionů korun. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu jde o 35 milionů korun, jak však dnes napsal server Aktuálně.cz, nejnovější čísla ukazují na další dvě stovky milionů. Stát přichází o peníze zejména kvůli nevýhodně nastaveným smlouvám se soukromými společnostmi, které se SSHR obchodují.

Podle serveru se navíc ukázalo, že stát v několika případech vůbec neměl přehled, co se se zásobami určenými pro krizové situace děje. Server to zjistil mimo jiné z dosud neveřejného protokolu Nejvyššího kontrolního úřadu, který mimo jiné popisuje, jak nevýhodné jsou smlouvy SSHR se soukromými společnostmi nebo jak stát nevymáhal sankční poplatky.

Například sklad leteckých paliv v Heřmanově Městci již dva roky patří správě rezerv, ale provozuje ho soukromá firma Union Consulting. Stát si ve skladu nechává své zásoby a firmě za to platí o zhruba desetikorunu za metr krychlový za měsíc víc, než kdyby využil sklad jiné státní společnosti Čepro. Vzhledem k množství uskladněného paliva tak stát přichází ročně o téměř 200 milionů korun, uvedl server.

Odvolaný ředitel správy rezerv Jan Žižka tvrdí, že on sám nemohl dohody o skladování nijak ovlivnit. "Byly to vztahy nastavené z minula, ale kdo přesně zatím stál, to nevím. Ale objektivně: neměl jsem pak důvod, proč z toho vystoupit. Pánové z té firmy mě překvapili vstřícností," řekl.

Podobně jednala správa rezerv se společností Hramax, která obchoduje s motorovými palivy. Správa s ní opakovaně uzavřela smlouvu o dodávkách ropy, ačkoli nabídla cenu o tři dolary za barel vyšší, než jaká byla na trhu, uvedl server. Na jiném obchodu s touto firmou tratil stát 47 milionů korun. Tento případ bude zkoumat policie.

Na policii se kvůli zjištěním ve správě rezerv už v září obrátil NKÚ. Kontrolní zpráva nadto stála post ředitele správy rezerv Žižku, kterého Topolánkova vláda obratem odvolala. SSHR je ústředním orgánem státní správy. Zabezpečuje zejména financování hospodářských opatření pro krizové stavy a stará se o státní hmotné rezervy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK