Japonské akcie dál rostly, Nikkei nejvýše za tři týdny

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index se dostal nejvýše za tři týdny. Burzu příznivě ovlivnily údaje o slabší říjnové inflaci v Japonsku. Na devizovém trhu dolar zůstal pod tlakem a klesl na nové 14leté minimum k britské libře. Vůči euru byl poblíž nejnižší úrovně za 20 měsíců.

Tokijský index Nikkei v závěru obchodování stoupl o 0,29 procenta na 16.321,78 bodu a byl nejvýše od 7. listopadu. Navázal tak na výrazný nárůst z minulých dvou dní. Od počátku týdne Nikkei získal 3,7 procenta.

Slabší růst spotřebitelských cen v Japonsku za říjen zmírnil obavy z toho, že by japonská centrální banka přistoupila v brzké době ke zvýšení úrokových sazeb. To pomohlo akciím firem citlivých na úrokové sazby jako realitní společnosti Mitsubishi Estate. Růst kurzu jenu ke slabému dolaru však stáhl dolů akcie vývozců jako Honda Motor.

Dolar nadále trpěl vyhlídkami na to, že americká centrální banka začne v dohledné době pod tlakem slábnoucí ekonomiky snižovat úroky. K libře tak klesl na nové minimum od roku 1992 a oslaboval i k dalším měnám. Jen sice zůstal stabilní k dolaru, vůči euru však spadl na nové rekordní minimum. Zatímco euro těží z přesvědčení o dalším zvyšování úroků v eurozóně, japonský jen je pod tlakem nadále nízkých úrokových výnosů.

Ke konci tokijského obchodování libra k dolaru stoupla na 1,9749 USD a poprvé od září 1992 se dostala nad 1,97 USD. Dolar k euru klesl na 1,3266 USD ze čtvrtečního závěru 1,3242 USD a k jenu byl kolem 115,90 JPY. Euro k jenu stouplo na rekordní maximum 153,95 JPY ze čtvrtečních 153,27 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK