Odborníci mezinárodní organizace WANO opět prověří Temelín

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 1. prosince (ČTK) - Jadernou elektrárnu Temelín prověří příští týden komise složená z členů mezinárodní organizace provozovatelů jaderných elektráren WANO. Sdružení vzniklo v reakci na havárii jaderné elektrárny v Černobylu. Prověrka, která se v Temelíně zaměří na organizaci a řízení, údržbu, technickou podporu a chemii, začne v pondělí a skončí 8. prosince. Řekl to mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Kontrola navazuje na misi, kterou WANO podniklo na Temelíně před třemi roky.

Do Temelína přijede pět expertů z Ruska, Británie, Maďarska a Finska. Organizaci pozvalo vedení elektrárny. Úkolem odborníků je prověřit, jak elektrárna plní doporučení z poslední kontroly. Tehdy elektrárnu navštívilo 19 expertů z deseti států. Jejich závěrečná zpráva obsahovala několik odborných doporučení.

"Letošní následná kontrola zhodnotí, jak jsme se s nimi vypořádali. Prověrka může samozřejmě přinést jak nové náměty ke zlepšení v prověřovaných oblastech, tak i případně vyzdvihnout naši dobrou praxi v některé z oblastí zájmu expertů, která bude poskytnuta jiným elektrárnám ve světě," uvedl Nebesář.

Odborníci budou během mise chodit po celé elektrárně a mají právo klást zaměstnancům elektrárny otázky. Po skončení prověrky sepíšou závěrečnou zprávu, již předají provozovateli elektrárny. "Zpráva bude obsahovat hodnocení kontroly a případná další doporučení pro dané oblasti," dodal mluvčí temelínské elektrárny.

Pětičlennou skupinu bude řídit Willie Waddell, který je ředitelem skotské elektrárny Torness. Waddell vedl již tým v roce 2004. Jeho asistentem je János Tóth z maďarské elektrárny Paks. S nimi budou týden na Temelíně pracovat i Reijo Granbacken z finské elektrárny Loviisa, Gennadij Otčenašev z ruské Kalininské jaderné elektrárny a celkovým koordinátorem je Sergej Vybornov z moskevského centra WANO.

Cílem WANO je především vzájemná výměna informací a zkušeností, která pomáhá zvyšovat úroveň všech jaderných elektráren ve světě. WANO provede za rok po celém světě asi 20 těchto prověrek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK