Mimořádná schůze sněmovny k zákoníku práce bude za týden

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) svolal na žádost ODS mimořádnou schůzi dolní parlamentní komory. Poslanci by se měli sejít v pátek 8. prosince a jednat o návrhu ODS odložit účinnost zákoníku práce. Občanští demokraté navrhují odklad schválit rovnou v prvém čtení. Stejná předloha byla zařazena i na nynější schůzi. Levice ale ve čtvrtek prosadila vyřazení tohoto bodu z programu jednání.

O svolání mimořádné schůze informoval již ve čtvrtek předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Ke svolání mimořádné schůze je zapotřebí minimálně 40 poslanců, jen ODS jich má 81. Proti odkladu zákoníku práce jsou ale levicoví poslanci, kterých je ve sněmovně rovná stovka. Mají tedy sílu na to, aby minimálně zablokovali zrychlené jednání o předloze, které umožňuje zákony a jejich novely schvalovat rovnou v prvém čtení.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek navíc ve čtvrtek poznamenal, že mimořádná schůze de facto nic neřeší, protože by ani tak nebyl odklad zákoníku práce do 1. ledna 2007 schválen. Po sněmovně má totiž na projednání zákonů ještě 30 dní horní parlamentní komora a 15 dní na podpis má i prezident republiky.

Horní komoru ale ovládá ODS, a proto by zřejmě nebyl problém, aby urychleně zasedla a podpořila případné stanovisko sněmovny. Předpokládá se, že rychle by mohl stanovisko k předloze zaujmout i prezident republiky.

Podle ministra práce Petra Nečase (ODS) obsahuje nový zákoník práce zhruba osm desítek závažných chyb a možná je i v rozporu s Ústavou. Zákoník prosadila před letošními sněmovními volbami levice i přes veto prezidenta republiky. Má nahradit 40 let starou normu.

Zastánci nového kodexu tvrdí, že je moderní, umožní větší smluvní volnost a zajistí nezbytnou ochranu zaměstnanců. Podle kritiků naopak sníží konkurenceschopnost firem a zvýší jejich náklady. Může tak přispět k růstu nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK