Koruna překonala rekord k dolaru a přiblížila se maximu k euru

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Česká měna dnes v úvodu překonala rekord k dolaru a těsně se přiblížila hranici 21,00 Kč/USD. Zpevnila také k euru na 27,89 Kč/EUR, čímž se dostala blízko ke svému maximu 27,87 Kč/EUR z počátku listopadu. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna tak dnes ráno posílila až na 21,01 Kč/USD, dopoledne se ale začala vracet na 21,08 Kč/USD s tím, jak se dolaru daří mírně korigovat předchozí ztráty k euru, sdělil Tomáš Vlk z Patria Finance.

Dolar dnes ráno mírně umazával své ztráty ze čtvrtka, kdy se propadl na 1,3240 USD/EUR. Dnes kolem 10:00 se však obchodoval znovu již na 1,3242 USD/EUR.

Odpoledne vystoupí se svým projevem prezident americké centrální banky Ben Bernake a bude zveřejněn index nákupních manažerů v průmyslu. Dolar by mohl tedy opět oslabit, odhadl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

"Za absence domácích zpráv česká měna postupně následuje růst okolních měn," uvedl Vlk. Výkonností ale koruna podle něj stále značně zaostává za zbytkem regionu, který ráno nasadil shodně k růstu. "Zdá se, že výrazný tlak na dolar postupně začíná investory více přivádět do střední Evropy," dodal.

Ministerstvo financí dnes zveřejní hospodaření státu za prvních 11 měsíců roku, koruna však bude tuto informaci ignorovat, odhadl Pikora. Ekonom očekává na dnešek další mírné posilování koruny k euru.

Agentura Reuters informovala o tom, že se v noci koruna vyšplhala až na 27,82 Kč/EUR, a své historické maximum vůči euru tak již posunula. Podle Vlka však není jisté, zda se koruna na této hladině skutečně obchodovala. "V noci je trh nelikvidní, kotace tam často 'divoce skáčí' a jestli skutečně proběhne obchod, my nevíme," sdělil ČTK Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK