MF chce v roce 2007 vydat domácí dluhopisy až za 153 miliard Kč

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Ministerstvo financí plánuje v příštím roce vydat domácí střednědobé a dlouhodobé dluhopisy v objemu 72,8 až 152,8 miliardy korun. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2007, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo financí. Celkově MF počítá s tím, že vláda by si měla v roce 2007 půjčit 159,2 miliardy korun. Letos přitom ministerstvo počítalo se 155,4 miliardy korun, které ovšem navýšilo o 18,8 miliardy korun.

Částka 159,2 miliardy korun je tvořena deficitem státního rozpočtu v předpokládané výši 91,3 miliardy korun, plánovanými maximálními zdroji pro Českou konsolidační agenturu ve výši 13,3 miliardy korun, desetimiliardovou rezervou na vyplácení důchodů, financováním státních dluhopisů za 43 miliard korun a splátkami půjček od Evropské investiční banky ve výši 1,8 miliardy korun. Zároveň bude část čistých potřeb vlády na financování ve výši 0,2 miliardy korun pokryta snížením stavu na účtech státních finančních aktiv, uvádí materiál MF.

"Výpůjční potřeby centrální vlády mohou být ovlivněny také dodatečnými potřebami mimorozpočtových státních fondů, vývojem systému veřejného zdravotního pojištění, výsledky mezinárodních arbitráží a plněním dalších explicitních a implicitních podmíněných závazků," upozorňuje ve zprávě MF.

V prvním čtvrtletí příštího roku MF plánuje vydat dluhopisy za 39 miliard korun a státní pokladniční poukázky za 52 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK