Aktuálně.cz: SSHR neoprávněně uložila 800 mil.Kč v soukromé bance

01.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - J&T Banka měla loni na svém účtu 800 milionů korun, které měly být v České národní bance. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) je na účet soukromé banky poslala Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Uvedl to zpravodajský server Aktuálně.cz s tím, že o transakci se nyní bude zajímat policie. Tehdejší vedení SSHR však se závěrem NKÚ nesouhlasí a na uvedené transakci nevidí nic protiprávného.

NKÚ dospěl k závěru, že správa rezerv postupovala nezákonně a navíc riskovala státní peníze. Stamiliony za obchody se strategickými surovinami, které správa rezerv schraňuje a obměňuje, musí posílat na konta u centrální banky. Riziko spatřují kontroloři v tom, že v případě pádu soukromé banky by stát o většinu peněz přišel. Zákonným pojištěním bylo chráněno pouze 0,09 procenta z celkové výše vkladu," uvedli v dosud neveřejném protokolu kontroloři NKÚ.

NKÚ se po kontrole ve správě rezerv odhodlal k výjimečnému kroku a podal trestní oznámení. Policie tak mimo jiné bude muset zjistit, co se dělo s úroky, které správa rezerv na ukládání státních stamilionů na účty soukromých bank vydělala. Nález NKÚ totiž ukazuje, že je správa rezerv neodváděla do státního rozpočtu v předepsaných termínech.

Ze zjištění serveru Aktuálně.cz vyplývá, že správa rezerv nejprve poslala na termínovaný vklad do J&T Banky půl miliardy korun, s níž mohl tento finanční ústav disponovat od ledna do září 2005. Následně byl vklad navýšen o dalších 300 milionů, a to až dokonce ledna 2006.

Jan Žižka, který v době transakcí správu rezerv řídil, s nálezem NKÚ nesouhlasí a trvá na tom, že byl oprávněn k uložení peněz na účty soukromých bank. "A navíc jsme to měli schválené z ministerstva financí a všechny úroky jsme odvedli do státního rozpočtu, takže já v tom problém nevidím," řekl Žižka.

Bankovní experti nicméně postup správy rezerv jako problematický zcela jednoznačně hodnotí. A to zejména proto, že J&T Banka nebyla vybrána ve standardním výběrovém řízení a není tedy jasné, jestli na trhu nebyla výhodnější nabídka. Sama banka odmítá cokoli z transakce komentovat. "Nemůžeme vám v zásadě sdělit ani to, jaký klient si u nás peníze uložil," prohlásil mluvčí skupiny J&T Petr Málek.

Pochyby vzbuzuje i skutečnost, že v roce 2004 byly vklady do soukromých bank rovnoměrně rozloženy mezi několik peněžních ústavů, a tím se snižovala případná ztráta v případě krachu banky. V roce 2005 však měla J&T Banka prakticky monopol, k 31. prosinci 2005 na termínovaném účtu v této bance leželo 92 procent všech prostředků, které správa rezerv uložila k soukromým bankám.

"Bance může vámi popisovaný postup pomoci z hlediska likvidity, nikoli obchodního zisku. Bance bych v tomto případě nic nevytýkal, problematické to je ale z hlediska Správy státních hmotných rezerv. A to z pohledu, že si neudělali výběrové řízení," míní bývalý ministr financí a nyní hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Podobně mluví i analytik Wood & Company Tibor Bokor. "Na první pohled je to pro státní hmotné rezervy dobrý obchod. Ale na druhou stranu bych jim vytknul, že neproběhl standardní tendr. Vyhnuli by se tak pochybám z nějakých nadstandardních vazeb na jednu banku," řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK