Akcie v USA kvůli ekonomice klesly, dolar dále oslaboval

03.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. prosince (ČTK) - Akcie na amerických trzích na konci týdne klesly v reakci na údaje o poklesu domácího průmyslu. Ke špatné náladě investorů přispěl i člen americké centrální banky (Fed) názorem, že úrokové sazby v USA by se kvůli riziku inflace ještě měly zvýšit. Dolar pod vlivem nepříznivých zpráv spadl na nové čtrnáctileté minimum k britské libře a další dvacetiměsíční minimum k euru.

Dow Jonesův index v závěru pátečního obchodování v New Yorku klesl o 0,23 procenta na 12.194,13 bodu a technologický trh Nasdaq oslabil o 0,76 procenta na 2413,21 bodu. Během dne přitom Dow Jones ztrácel více než jedno procento a Nasdaq oslaboval o 1,5 procenta.

Za celý týden americké akcie opět klesly, a vykázaly tak první dvoutýdenní ztrátu od července. Dow Jones oslabil o 0,7 procenta a Nasdaq o 1,9 procenta.

Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu se v listopadu poprvé po třech a půl letech snížila a index institutu ISM, který ji sleduje, klesl na 49,5 z říjnových 51,2 bodu, tedy pod růstovou hranici 50 bodů. Ekonomové očekávali, že index naopak vystoupí na 51,5 bodu. Zpráva poškodila akcie velkých průmyslových výrobců jako Caterpillar nebo 3M.

Zpráva ISM také ukázala vzestup cenových tlaků. Prezident chicagské Federální rezervní banky Michael Moskow poté řekl, že možná bude nutné dále zvýšit úroky, aby se potlačily inflační tlaky.

Nasdaq klesla pod tlakem oslabování akcií výrobců čipů jako ADM a Intel. Výrazně klesly akcie výrobce grafických čipů Nvidia, protože firma začala být vyšetřována federálními antimonopolními orgány.

Dolar kvůli nepříznivé zprávě z amerického průmyslu proti většině hlavních měn dále klesal. Investorům zpráva potvrdila, že Fed bude muset příští rok začít snižovat úrokové sazby v situaci, kdy jinde ve světě úroky rostou.

Dolar k libře sestoupil až na 1,9847 USD, na nové minimum od září 1992, kdy byla britská měna vypuzena z evropského kurzového mechanismu ERM. Trh očekává, že libra se dostane nad psychologickou hranici dvou dolarů.

K euru dolar oslabil na 1,3335 USD ze čtvrtečního závěru 1,3274 USD a nejníže klesl na 1,3348 USD. Byl tak již téměř tři centy od rekordního minima 1,3367 USD z konce roku 2004. K jenu americká měna klesla na více než tříměsíční minimum 115,45 JPY z předchozích 115,74 JPY. Vůči švýcarskému franku dolar sestoupil na osmnáctiměsíční nejnižší úroveň 1,1899 CHF.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK