SOS vydalo knihu s radami, jak používat platební karty

03.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) vydalo knihu s radami, jak se mají používat platební karty, které vlastní stále více Čechů. Banky vydaly ke konci letošního září již více než 7,7 milionu platebních karet. Lidé si mohou o bezplatné zaslání brožury nazvané "Průvodce světem platebních karet pro spotřebitele" požádat na internetových stránkách www.spotrebitele.info.

Předseda SOS David Šmejkal ČTK řekl, že kniha pojednává o historii karet, druzích tohoto platebního nástroje a obsahuje i informace o tom, jak lidé mají postupovat při výběru karty, její ztrátě či reklamacích transakcí.

Platební karty podle Šmejkala sice lidem výrazně ulehčují nakládání s hotovostí, ale na druhou stranu jsou s nimi spojené poplatky za vydání a užívání karty. Někteří obchodníci také požadují poplatky za přijetí karty, což SOS považuje za protiprávní.

Platební karty slouží také k získání různých druhů úvěrů. "Zde však číhá jeden psychologický moment - půjčujeme si peníze, které nevidíme, a proto jejich splácení může být následně problematické," upozornil Šmejkal.

Každý by si měl podle Šmejkala dobře spočítat, zda se mu karta vyplatí a kolik bude stát její využívání při různých příležitostech.

Banky podle statistik Sdružení pro bankovní karty vydaly ke konci září přes 7,7 milionu platebních karet. V meziročním srovnání tak mají jejich klienti o 470.000 karet víc. Velký zájem zaznamenávají bankovní domy především u kreditních karet, jejichž počet stoupl meziročně o více než 270.000 na téměř 791.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK