Analytici k rozpočtu: poslanci nemají zájem na reformách

13.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Poslanci dnešním schválením rozpočtu ukázali, že nemají zájem na reformách veřejných financí. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Především tzv. poslanecké pomníčky, na které půjdou peníze určené na povinné výdaje státu, jsou důkazem neúcty poslanců k rozpočtovému zákonu, říkají ekonomové. Skutečný schodek rozpočtu tak podle nich bude vyšší než schválených 91,3 miliardy korun.

Rozpočet na příští rok počítá s příjmy 949,5 miliardy a výdaji 1,0408 bilionu korun. Poslanci dnes ale vzali na regionální dotace peníze z mandatorních, tedy zákonem předurčených výdajů. Zkrátili tak rozpočty státní dluhové služby, důchodů, plateb zdravotního pojištění za státní zaměstnance a prostředky na stavební spoření. Dohromady jde o 6,4 miliardy korun, o které se podle ministra financí Vlastimila Tlustého bude muset změnit rozpočet.

"Přidělení peněz na poslanecké pomníčky současným snížením prostředků na mandatorní výdaje vnímám jako hlubokou neúctu k zákonu ze strany poslanců," uvedl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Závažnější je ovšem podle něj to, že objem takto "zneužívaných" peněz z kapes daňových poplatníků roste a že poslanci uvolili vzít prostředky z kapitol, kde se nedá ušetřit. "Kdyby se takto choval management soukromé firmy, bude mu hrozit stíhání za porušování povinností při správě cizího majetku. Rozpočtový výbor sněmovny, který tuto praxi dopustil, tím popřel smysl své existence a měl by se rozpustit," doplnil.

Podle analytika Patria Finance Davida Marka by se rozpočet na příští rok dal charakterizovat slovy "naleštěná bída". "Naprosto nesoudné požadavky při 'porcování medvěda' ve 2. čtení návrhu zákona o rozpočtu bylo už jen komickou vsuvkou v tragédii českých veřejných financí," uvedl.

Recepty na snížení a dlouhodobou stabilizaci státního rozpočtu a deficity veřejných rozpočtů jsou podle něj známé již několik let. "Hroší kůže, nebo ignorance politiků dosahuje těžko uvěřitelných parametrů," doplnil s tím, že řada reforem přitom ani není tak politicky citlivých. "Znovu se prokázalo, že ochota k úsporám je mezi poslanci velká nula," řekl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Proto podle něj nezbývá nic jiného, než zvýšit odhad deficitu veřejných financí letos na 3,5 procenta HDP a příští rok na 3,7 procenta HDP.

Samotné ministerstvo financí počítá příští rok s deficitem až čtyři procenta HDP. "Když ale vidím vývoj HDP a jak rostou daňové příjmy, bylo možné úsporami stlačit deficit pod tři procenta HDP," uvedl Michl. Tříprocentní deficit vyžaduje EU jako jedno z kritérií pro přijetí eura.

Budou-li poslanci podle Michla pokračovat v tempu zvyšování výdajů jako letos, do dvou let budou muset zvýšit daně. "O přijetí eura nyní nemá cenu spekulovat, až poslanci dostanou rozum a budou schváleny reformy, je možné učinit relevantní odhad. Čekám vstup do eurozóny v roce 2012, možné je ale vše," uvedl.

Výše schváleného schodku podle analytika České spořitelny Davida Navrátila zřejmě nebude dodržena. "Můj odhad je spíše 130 miliard korun," uvedl. Vedle poslaneckých pomníčků, které zhoršují hospodaření, jsou nejisté i privatizační příjmy. Vláda počítá s privatizací části akcií ČEZ, až do výše 31 miliard korun. "Částečnou záplatou by mohly být vyšší dividendy z ČEZ díky vyšším cenám elektřiny, což lze považovat za skryté zdanění," doplnil.

Deficit státního rozpočtu v letošním roce podle odhadu ministra Tlustého zřejmě mírně přesáhne 100 miliard korun. MF původně plánovalo schodek 74,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK