Unipetrol popřel informace o údajném záměru prodat Chemopetrol

14.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Skupina Unipetrol odmítla informace o tom, že údajně chce prodat svůj litvínovský podnik Chemopetrol. "Musíme se zásadně ohradit proti některým spekulacím, týkajících se našeho údajného záměru prodat Chemopetrol, které se tento týden objevily v médiích," uvedl místopředseda představenstva Unipetrolu Dariusz Marzec. Chemopetrol je jednou z nejstrategičtějších částí skupiny Unipetrol pro posílení pozice holdingu v petrochemickém průmyslu ve středoevropském regionu, dodal.

Některá média napsala, že Unipetrol je údajně ochoten vzdát se svého předkupního práva na šestnáctiprocentní podíl ve společnosti Česká rafinérská, o nějž se zajímá ruský Lukoil, pokud od něj Lukoil odkoupí Chemopetrol.

Unipetrol v této souvislosti také zopakoval, že má vážný zájem svůj podíl v České rafinérské (ČRa) navýšit. Nyní v ČRa vlastní 51 procent akcií. "Česká rafinérská je největším zpracovatelem ropy v České republice a proto je samozřejmě v našem zájmu, abychom měli v této společnosti silnou a stabilní pozici," uvedl generální ředitel Unipetrolu François Vleugel.

Podle informací agentury Reuters Unipetrol uvažuje o nákupu podílu, který v České rafinérské vlastní americká společnost ConocoPhillips. Conoco dalo najevo, že svých 16,33 procenta akcií možná prodá ruskému Lukoilu, ve kterém drží 19 procent akcií. Unipetrol ale tvrdí, že jako jeden z akcionářů České rafinérské má předkupní právo na akcie dalších spoluvlastníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK