Aktuálně.cz: Elektřina podraží víc, někomu až o 13,5 procenta

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Domácnosti, kde se elektřina používá i pro vytápění nebo ohřev vody, připlatí za dodávku energie od Nového roku mnohem více než avizovaných 7,9 procenta. Napsal to server Aktuálně.cz s odvoláním na analýzu, kterou si nechal zpracovat odborný stavebnický server www.tzb-info.cz. Průměrné meziroční zvýšení nákladů za dodávku elektřiny o 7,9 procenta oznámil koncem listopadu Energetický regulační úřad (ERÚ).

Server www.tzb-info.cz letos na počátku roku těsně po ohlášeném zdražení upozornil, že nárůst ceny elektřiny u některých sazeb je i více než 25 procent, i když průměrné zdražení avizované ERÚ bylo necelých devět procent. Letos se situace bude opakovat, byť s jinými čísly, píše Aktuálně.cz.

Z devíti sazeb jsou podle analýzy pod hranicí průměru jen dvě. Naopak domácnosti se zbylými sedmi sazbami dostanou účet s navýšením v rozmezí 8,3 až 13,5 procenta.

Nejvíce podraží elektřina odebíraná za takzvanou dvoutarifovou sazbu ve víkendovém režimu, tedy D61d. Účet za tento typ sazby se zvýší o 13,5 procenta, tvrdí analýza. Typická domácnost v této sazbě spotřebuje 600 kilowatthodin ve vysokém tarifu a 7500 kilowatthodin v nízkém tarifu, a tak si na příští rok namísto necelých 16 tisíc bude muset připravit o dva tisíce navíc.

Jedna z nejběžnějších sazeb - D45d, kdy má domácnost přímotopy nebo elektrické ústřední vytápění, spotřebuje podle expertů ve větším rodinném domě zhruba 500 kilowatthodin ve vyšším tarifu a asi 23.500 kWh v nízkém tarifu ročně - se zvedne o 8,3 procenta. Obyvatelé takového bytu či domu budou muset z peněženky vytáhnout za celý rok o zhruba 3,5 tisíce víc než letos, kdy za elektriku zaplatili 44 tisíc.

Nejmenší nárůst (o 6,2 procenta) čeká sazbu D35d pro akumulační elektrické vytápění, i tak to ale při letošní platbě 42 tisíc znamená příští rok tři tisícovky navíc.

Už jen jediná sazba roste méně než průměr, a to D02d. "To je ale dlouhodobě chráněný odběr, kterým se pravidelně koriguje průměrné procento růstu," upozorňuje autor komentáře k analýze Jan Kaiseršat.

V analýze loňského zvyšování cen byly navíc rozpory mezi čísly uváděnými regulátorem a odborníky z webu o stavebnictví a energetice.

Konkrétní příklad: Úřad považoval za typickou domácnost, která užívá sazbu D45, tu, jež spotřebuje ročně 410 kilowatthodin ve vysokém (dražším) tarifu a 9740 kWh v nízkém tarifu.

Konkurenční analýza ale tvrdila, že běžnější je spotřebovat 500 kWh ve vysokém a 26000 kWh v nízkém tarifu. Podle ERÚ by se účty této domácnosti zvýšily o 7,7 procenta, druhá varianta hovoří o 24,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK