Dow Jonesův index amerických akcií dík optimismu na novém rekordu

15.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. prosince (ČTK) - Akcie na americkém trhu ve čtvrtek ve vlně optimismu nad vývojem ekonomiky a firemních zisků výrazně vzrostly. Hlavní Dow Jonesův index se tak dostal na nový závěrečný rekord nad 12.400 bodů. Na devizovém trhu dolar také sílil, protože poslední statistiky potvrdily, že americké úroky nebude nutné v dohledné době snižovat.

Dow Jones v závěru stoupl o 0,81 procenta na nové maximum 12.416,76 bodu. Byl to již jeho 19. rekord od začátku října. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,88 procenta na 2453,85 bodu.

Akcie rostly zejména díky příznivým výsledkům investičních bank Bear Stearns a Lehman Brothers. Pozitivní nálada se na akciovém trhu udržela i přes rozhodnutí kartelu ropných vývozců OPEC snížit od února těžbu, což zvýšilo cenu ropy o dvě procenta. Těžily z toho akcie ropných koncernů jako Exxon Mobil.

Investoři jsou podle obchodníků přesvědčeni, že trend vzestupu firemních zisků nebude narušen zpomalením růstu ekonomiky. Útlum v ekonomice je totiž omezen hlavně na stavebnictví a trh bydlení. Silné zisky tak vykazují firmy z řady sektorů od financí přes maloobchod po technologie.

Dolar ve čtvrtek dále zpevnil s podporou údajů o výrazném poklesu týdenního počtu nových nezaměstnaných v USA. To opět dalo najevo, že úrokové sazby se prozatím nebudou muset snižovat.

V závěru newyorského obchodování dolar k euru stoupl na 1,3145 USD ze středečního závěru 1,3220 USD. K jenu posílil na 117,84 JPY z předchozích 117,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK